Asterion – prvi Lamborgini sa hibridnim pogonom

0

Asterion – prvi Lamborghini sa hibridnim pogonom

 

Lamborgini Asterion LPI 910-4, kako glasi puno ime konceptnog automobila označava prekretnicu u istoriji kompanije.

 

 

Lamborgini nije saopštio kakvi su dalji planovi u vezi sa Asterionom. S obzirom da se radi o potpuno novoj pogonskoj koncepciji, kompanija će verovatno sačekati da vidi reakciju publike i stručne javnosti, pre nego što se odluči za eventualni produkcijski automobil sa hibridnim pogonom.

Iako je reč o prototipu, Asterion nagoveštava mogućnost da Lamborgini poput Ferarija, Poršea i McLarena jednog dana ponudi kupcima serisjki model sa Plug-in hibridnim pogonom.

 

Osim toga, Asterion svojim retro stilom odstupa od dizajna aktuelnih Lamborginijevih modela.

 

Kada je reč o izboru imena, italijanski proizvođač i ovog puta ostao je veran tradiciji s obzirom da je Asterion drugi naziv za Minotaura, čudovište iz starogrčke mitologije sa glavom bika i telom čoveka.

 

Kao i do sada, LP označava uzdužno postavljeni motor, dok se slovo "I" u dodatku odnosi na hibridni pogon (od italijanske reči "ibrido"). Ukupna snaga hibridnog pogona definisana je brojem 910, a broj 4 predstavlja pogon na sva 4 točka.

 

Srce pogonskog sistema i dalje je benzinski 5.2 litarski V10, koji je pozajmljen iz modela Huracan. Motor proizvodi 610 ks (449 kW) i 560 Nm, ali se kod Asteriona celokupna snaga prenosi samo na zadnju osovinu. Za prenosni sistem upotrebljen je sedmobrzinski automatski menjač sa duplim kvačilom.

 

Osim benzinca, automobil ima i tri elektromotora, od kojih se dva nalaze na prednjoj osovini. Ukupna snaga električnih motora iznosi 300 ks (220 kW) i prenosi se na prednje točkove.

 

Elektromotori se napajaju iz litijim-jonske baterije smeštene u centralnom tunelu, u podu vozila. Lamborghini kaže da je hibridna tehnologija povećala masu Asteriona za 250 kg.

 

Ukupna snaga pogonskog sistema dostiže 910 ks, i omogućava da automobil 0-100 km/h ubrza za 3 sekunde, dok je maksimalna brzina 320 km/h.

 

Asterion može da se kreće i samo pomoću električne energije – u tom slučaju snaga se prenosi isključivo na prednju osovinu. U električnom modu automobil može da dostigne najviše 125 km/h, a koncept može da pređe i do 50 km, pre nego što se isprazne baterije.

 

Pogledajte virtuelnu prezentaciju rada pogonskog sistema koncepta Asterion:

 

 

 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here