pixabay.com

Italijanski astronom i matematičar, Klaudio Makone, ima zanimljiv predlog kako bismo mogli da zaštitimo Zemlju od asteroida koji priđu previše blizu.

Na “pitanju planetarne odbrane”, kako naziva svoje rešenje, Makone radi već gotovo dve decenije, a u tom periodu objavio je nekoliko istraživanja.

Najnovije je objavljeno ove nedelje ali nije prošlo stručnu recenziju, i u njemu Makone predlaže stvaranje orbitalnih projektila koji bi, u teoriji, mogli da zaštite bilo koji deo Zemlje od udara manjih asteroida.

Makone je “planetarnu odbranu” prvi put predstavio 2002. godine u svom istraživanju, u kom je predložio slanje naoružane svemirske letelice do Lagranžove tačke, mesta na kom je gravitacija Meseca i Zemlje otprilike jednaka, što bi omogućilo stabilnu orbitu za lansiranje projektila.

Njegov predlog je da se prema asteroidu ispali “dovoljan broj projektila, zaredom” koji bi uzrokovali “male, ali dovoljne udarce” i izbacili asteroid iz opasne putanje kojom ugrožava Zemlju, prenosi portal Zimo.

Da je ideja o zaustavljanju asteroida projektilima veoma privlačna, pokazali su brojni popularni filmovi, ali i plan kojima ima NASA da eventualne asteroide koji bi bili na putanji da ugroze Zemlju, skrenu sa te putanje upravo projektilima.

Makoneovo istraživanje, barem u teoriji, bavi se potencijalnim situacijama u kojima lansiranje projektila krene po zlu i ugrozi Zemlju. Lansiranjem projektila iz svemira, odnosno sa Lagranžovih tačaka, taj rizik bi se dosta smanjio.

Pitanje je samo koliko bi takav sistem koštao, koliko bi se zaista koristio i, naravno, ko bi ga finansirao i aktivirao.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here