pixabay.com
Foto: Ilustracija

Australijski naučnici kažu da su otkrili nepoznati objekat u Mlečnom putu za koji tvrde da ne liči ni na jedno nebesko telo do sada otkriveno.

Naučnici su primetili da novootkriveni objekat na svakih 18 minuta emituje snažne radio talase tokom jednog minuta. Većina objekata koji pulsiraju u Univerzumu uglavnom su proučeni, ali israživači ističu da je nešto što ovako emituje talase tokom jednog minuta veoma neobično.

Tim naučnika sada nastoji da istraži ovaj fenomen.

Neobičan objekat u Mlečnom putu prvi je otkrio student Tajron O‘Doherti u regionu zapadne Australije. On je bio deo tima kojim je rukovodila astrofizičarka dr Nataša Harli-Voker.

– Potpuno smo bili zatečeni. Bilo je pomalo sablasno za astronoma jer nam nije poznato da se tako nešto dešava na nebu – naglasila je dr Nataša Harli-Voker.

Objekti koji se tako „uključuju” i „isključuju” u Univerzumu nisu novi za astronome – oni ih nazivaju „prolaznim pojavama“.

– Ali objekat koji se palio čitav minut bio je „zaista čudan“ – rekla je astrofizičarka dr Gema Anderson.

Kada su pregledali višegodišnje podatke, tim je uspeo da ustanovi da je objekat udaljen oko 4.000 svetlosnih godina od Zemlje, da je neverovatno svetao i da ima izuzetno jako magnetno polje.

Pretpostavke o tome šta bi ovaj objekat mogao da bude kreću se od neutronske zvezde ili belog patuljka – termin koji se koristi za ostatke izumrlih zvezda. Međutim, fenomen je i dalje prilično misteriozan.

– Više istraživanja će nam reći da li je ovo bio redak jednokratni događaj ili veliko novo nebesko telo koje nikada ranije nismo primetili – rekla je dr Harli-Voker.

3 COMMENTS

  1. Australija?! Ma to otkriće je pod uticajem covid-19, tako da ne treba ozbiljno shvatiti njihovo izvešće

  2. Tako blještav tako velik i nezapažen do sada .pa koliko manjih od tog još moramo upoznati.

  3. Čudi me da posle koliko miliona godina postojanja zemlje, da se zemlja ne sudari sa nekim nebeskim telom ili zvezdom ili planetom..da bas niko ne stane zemlji na put oko sunca…zaista imamo više Sreće nego pameti.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here