Atanasije osveštao crkvu Svetog Nikole u Prištini

0

Osvećenju i liturgiji prisustvovalo je oko 100 Srba koji su do 1999. godine živeli u Prištini, čiji je dolazak i službu u crkvi obezbeđivala Kosovska policijska služba.

 

Vladika Atanasije

 

 

Vladika Atanasije, koga su od Gračanice do crkve Svetog Nikole u centru Prištine obezbeđivali italijanski karabinjeri, najavio je da će ubuduće o praznicima redovno biti služena liturgija u ovoj crkvi, delimično obnovljenoj nakon pogroma 17. marta 2004. godine.

 

Crkva Svetog Nikole, koja je građena na temeljima stare crkve, obnovljena je 1830. godine. U crkvi je do marta 2004. godine bio jedan od najlepših ikonostasa, remek delo druge generacije poznatih debarskih duborozeca.

 

Ikonostas je u potpunosti izgoreo sa crkvom i parohijskim domom u nasilju Albanaca marta 2004. godine.

 

Vladika Atansije je najavio da će sutra ujutro u Sabornoj crkvi u Prizrenu biti služena liturgija, prva od progona Srba i monaštva sa ovog područja juna 1999. godine.

 

U manastiru Gračanica jutarnju liturgiju, kojoj je prisustvovalo oko 200 Srba, služio je vladika Artemije, uz sasluženje vikarnog episkopa Teodosija.

 

Ovo je prva liturgija koju je služio episkop Artemije otkako je Sinod Srpske pravoslavne crkve donio odluku o pokretanju postupka utvrđivanja njegove kanonske odgovornosti i razrješio ga upravljanja Eparhijom do okončanja ovog postupka.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here