pixabay.com
Venera

Postoje velike šanse da jednostavna bakterija naseljava atmosferu Venere, izjavila je zamenica šefa zajedničkog rusko-američkog projekta “Venera-D” Ljudmila Zasova.

Očekuje se da će zajednička svemirska misija SAD i Rusije, koja je planirana za 2026. godinu, potražiti tragove života u oblacima Venere.

Venera je najtoplija planeta u Sunčevom sistemu, uz temperaturu koja na površini ovog nebeskog tela može da dostigne 465 stepeni Celzijusovih.

“Međutim, postoji mogućnost da su jednostavni oblici života preživeli u atmosferi”, istakla je Zasova.

Naučnici tvrde da su oblaci na Veneri uglavnom sastavljeni od sumporne kiseline, ali da sadrže i 15 do 20 odsto vode, i da su temperatura i atmosferski pritisak u donjem omotaču oblaka slični onima na Zemlji.

Nijedan robot nije uspeo da sleti na Veneru još otkako je to 1985. godine učinio ruski svemirski brod “Vega 2”. Namera onih koji stoje iza projekta “Venera-D” je da popune tu prazninu, piše “Raša tudej”.

Ovaj projekat Rusija je predvodila skoro dve decenije, a Nasa se uključila 2015. godine i tada je formiran zajednički istraživački tim. Osim sletača, očekuje se da će misija biti opremljena orbiterom, dugotrajnom stanicom i vazdušnom platformom.

Zasova kaže da će platforma biti opremljena specijalnim mikroskopom koji će tražiti tragove bakterijskog života u atmosferi Venere. Tehnički detalji samog programa tek treba da budu definisani, dodaje se u izveštaju.

Zamenik šefa Američko-ruskog komiteta za projekat “Venera-D” Trejsi Greg izjavila je da je najraniji mogući datum za lansiranje 2026. godina i da je pitanje hoće li i taj datum biti dostižan.

Izvor:
Vestionline

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here