Novak Đoković posle tačno 371 dana nije više prvi na ATP listi, Srbin je prepustio tron Rafaelu Nadalu. Španac je sa 9.585 bodova na prvom mestu pretekao Novaka Đokovića, kome ni titula na Mastersu u Parizu nije bila dovoljna da sačuva lidersku poziciju pred završni turnir u Londonu. Nadal je započeo 197. nedelju na čelu ATP karavana i šesti je na večnoj listi, Đoković je treći sa 275 nedelja, iza Pita Samprasa (286) i Rodžera Federera (310).

Na trećem mestu je i dalje Rodžer Federer sa 6.190 bodova, četvrti je Danil Medvedev (5.705), a peti Dominik Tim (5.025). Od šeste do desete pozicije bilo je promena – Stefanos Cicipas je na šestom mestu prestigao Aleksandra Zvereva, koji je sad sedmi, Mateo Beretini i Roberto Bautista Agut su napredovali po jedno mesto, a najboljih 10 kompletirao je Gael Monfis, četvrtfinalista Pariza.

Od srpskih igrača skoro svi su zabeležili blagi pad u odnosu na proteklu nedelju. Dušan Lajović je pao jedno mesto i trenutno je 35, Laslo Đere je ostao na 38. poziciji, Filip Krajinović je natadovao sa 41. na 40, dok je Miomir Kecmanović sa 65. pao na 60. mesto. U top 200 su još Nikola Milojević (152), Viktor Troicki (159) i Danilo Petrović (170).

Postoji nekoliko načina da se Novak vrati na prvo mesto ATP liste i okonča godinu kao najbolji na planeti. Prvi je da Nadal ne stigne do finala u Londonu, a Novak osvoji turnir. ​​​​​​ Ni sve pobede u Londonu Novaku ne garantuju povratak na prvo mesto. Naime, ukoliko Nadal stigne do finala bez poraza on će ostati na prvom mestu.

Ukoliko se dogodi da Đoković osvoji titulu, a da je prethodno izgubio jedan meč u grupnoj fazi, Nadal će ostati na čelu ATP liste ako stigne do finala sa bar dve pobede u prvoj fazu.

Postoji opcija da Novak do titule ‘najboljeg na svetu’ dođe i sa osvojenom titulom u Londonu sa dva poraza u grupnoj fazi. Ono što je u tom slučaju bitno je da Nadal ne pobedi u sva tri meča u grupi ili da ne stigne do finala. Ako Srbin izgubi finale, Nadal će godinu završiti kao prvi uz bar dve pobede u grupi. I poslednji scenario je da Novak izgubi finale uz jedan poraz u grupi. Nadalu je u tom slučaju potrebna samo jedna pobeda.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here