AU: Prijatelji hrvatske porodice preko noći postali bogati

0

Članovi i prijatelji velike porodice hrvatskog porekla iz udaljenog melburnskog predgrađa Sanbari, preko noći su postali multimilioneri (Foto: Ilustracija)
 

Poljoprivrednu farmu, koju čini 10 parcela, a prostire se na površini većoj od 108 hektara pored Baklend Veja, prijatelji su sindikalno kupili za tadašnjih 300.000 dolara, ali ona sada pripada stambenoj građevinskoj zoni, pa joj je vrednost čak 70 miliona dolara.

Agent za prodaju nekretnina Džudi Thanh Trak iz Lj Hooker kaže da se očekuje da će građevinski investitori kupiti zemlju porodice Kulina, kako bi se tu izgradilo novo predgrađe, južno od Sanbarija.
 

Grupa od 10 rođaka, bliskih prijatelja i drugih srodnika kupila je zemlju za 300.000 dolara ili samo 1.000 dolara za 4.046,86 kvadratnih metara. Sredinom 1980-ih kada smo kupovali zemlju tamo je i Bog rekao laku noć, kaže jedan od rođaka Džon Kulina, zadužen za koordinaciju prodaje u ime rođaka i prijatelja.

 

– U celoj oblasti se sada grade kuće, potražnja za zemljom je velika. Odbrojani su dani za ovu farmu – rekao je Kulina za "Herald san".

 

Vlasnici nameravaju da podele zemljište na parcele, srazmerno njihovom suvlasništvu, pa će tako najmanji komad biti 6,25 hektara, a najveći 19,59 hektara. Milioni dolara koji će leći na njihove račune, posle prodaje zemlje, omogućiće većini da uživaju u penzionerskim danima. Oni su smatrali da je sada najbolji trenutak za prodaju, pošto su pratili dešavanja na okolnim farmama koje su se polako pretvarale u stambena naselja.

 

Džudi Thanh Trak slaže se da je za ove ljude najbolji trenutak da unovče bogatstvo jer postoji potražnja kod preduzimača koji će zemlju pripremiti za stambenu gradnju i prodati je budućim vlasnicima kuća.
 

Za zemlju koja je inače veličine melburnskog pregrađa Flemington postoje tri zainteresovana kupca koji žele da se dogovore s vlasnicima i pre nego je zvanično daju na aukciju.
– Dva investitora su iz inostranstva, a jedan iz Melburna – kaže agentica za prodaju nekretnina.
 

Gospođa Thanh Trak podseća da su najčešći kupci zemljišta za stambenu izgradnju investitori iz inostranstva, da se izuzetno retko udružuju jer imaju sasvim dovoljno novca da kupuju zemlju bez obzira na cenu.

 

Odmor na Jadranu

Džon Kulina ističe da je njegov stric najmlađi vlasnik zemlje sa 62 godine, a sada razmišlja da kupi zemlju u rodnoj Dalmaciji, kako bi šest meseci godišnje mogao da provodi vreme pod jadranskim suncem.

– Svako od njih zaradiće pravo bogatstvo. To će im omogućiti da uživaju u starosti, a to je prelepo, jer su zaslužili radeći jako teško tokom života – kaže Kulina. – Moći će da provode šest meseci godišnje na jadranskoj obali, bez potrebe da razmišljaju o prihodima. Presrećan sam zbog njih.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here