commons.wikimedia/Austrian Airlines

Današnjim sletanjem na bečki aerodrom Švehat poslednjeg redovnog leta na liniji Čikago-Beč austrijska nacionalna avio kompanija AUA obustavila je, usled pandemije koronavirusa sve redovne letove.

Direktor AUA Aleksis fon Hoensbroh saopštio je na konferenciji za štampu da to ne znači da AUA “stoji”, već je spremna da radi na povratku više desetina Austrijanaca iz inostranstva koji žele da se vrate u Austriju.

Rekao je da Ministarstvo spoljnih poslova priprema program povratka, a AUA, kao nacionalna kompanija je svesna svoje odgovornosti i spremna da to sprovede.

– Svi naši avioni su vraćeni u Austriju”, podvukao je on dodajući da to što su prizemljeni ne znači da sve stoji u AUA.

– Avioni ne mogu da se ostave da samo stoje na aerodromu. Oni moraju da se održavaju i da se drže spremni za dan kada će ponovo poleteti – objasnio je šef AUA.

Ostatak preduzeća, koji se ne bavi održavanjem aviona i povratkom Austrijanaca iz inostranstva, poslat je kući i prijavljen za skraćen rad, čime kompanija smanjuje svoje troškove.

Fon Hoensbroh naglašava da će AUA pokušati da zadrži svoje zaposlene što je to duže moguće, ali ukazuje da se radi o aviokompaniji koja prihoduje samo kada leti.

– Mi sada moramo da smanjimo trođkove da bismo prebrodili situaciju. Zaustavili smo već sve investicije i projekte. Ova kriza će se jednog dana okončati, ali još ne znamo koliko će trajati. Moramo učiniti sve da možemo da je prevaziđemo sa ciljem da naše preduzeće ponovo leti. Taj cilj ćemo ostvariti koliko god bude potrebno da se uradi – podvukao je on.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here