Pixabay.com
Foto: Ilustracija

Međunarodne granice Australije otvoriće se 18. decembra, sudeći prema odluci nacionalnog avioprevoznika Kvantasa da za taj dan zakaže prve letove do inostranih destinacija posle bezmalo više od 18 meseci prinudne pauze.

Na listi odredišta prema kojima će Kvantas prvo poleteti su gradova u SAD, Velikoj Britaniji, Japanu i Singapuru.
Naravno, početak međunarodnih letova sredinom decembra će zavisiti pre svega od odluke Savezne vlade da otvori spoljne granice Australije, kao i od odluka pojedinačnih država i teritorija da se pridržavaju dogovorenog nacionalnog plana.
– Na Saveznoj vladi je da tačno odredi kada će ponovo otvoriti granice, ali pošto je Australija na dobrom putu da do kraja godine ostvari cilj od 80 odsto vakcinisanih, odlučili smo da počnemo sa kompleksnim planom restartovanja procesa međunarodnih letova – kazao je izvršni direktor Kvantasa Alan Džojs.
Za sada je izvesno i da će Novi Južni Vels dati zeleno svetlo za putovanja iz Sidneja onog momenta kada u ovoj državi bude dostignut cilj od 80 odsto potpuno vakcinisanih građana starijih od 16 godina. Kvantas je pored Sidneja na listu planiranih letova uvrstio još Melburn i Brizbejn.
S druge strane, Pert i Zapadna Australija se ne nalaze na listi gradova odakle će australijska aviokompanija početi da saobraća od 18. septembra. Razlog je veoma rigidna politika vlade tamošnjeg premijera Marka Mekgauana, koji svim silama nastoji da se pridržava nulte kovid politike.
Namera da se virus korona potpuno eliminiše je i bio razlog da Zapadna Australija zauzme stav da neće otvoriti ni domaće granice prema državama koje budu imale slučajeve zaraze.
– Zbog stavova vlada pojedinih država dolazimo u situaciju da ćete recimo iz Sidneja uskoro moći da putujete u London ili Los Anđeles, ali ne u Pert – rekao je Džojs, jasno usmeravajući kritiku prema vlastima u Zapadnoj Australiji.
Odluka Kvantasa da zakaže prve letove za 18. i 19. decembar takođe se uklapa sa trenutno važećom odlukom o blokadi međunarodnih granica Australije, koja bi trebalo da istekne 17. decembra. Upravo za taj dan je i kanadska aviokompanija Er Kanada najavila svoj prvi let iz Vankuvera za Sidnej.
Uslov za putovanje će biti dve primljene doze vakcine protiv kovida, što je politika koju će izvesno primeniti i Kvantas. Džojs je još tokom 2020. najavio da će potvrda o vakcinaciji biti neophodna za ukrcavanje u avion, a nije isključeno da se isti propis uvede i na domaćim letovima.
Međutim, Kvantas još nije zvanično doneo odluke o obaveznoj vakcinaciji putnika. S druge strane, svi zaposleni u ovoj kompaniji koji su direktnom kontaktu s drugim ljudima, dobili su nalog da se vakcinišu do 15. novembra. Reč je o pilotima, članovima posada, kao i o radnicima na aerodromu.
Ostatak zaposlenih, pre svih administrativci i drugi službenici koji rade u kancelarijama, imaju rok do marta iduće godine da prime dve doze vakcine.
S obzirom na to da sve zavisi od stope vakcinisanih Australijanaca, postavlja se pitanje koliko smo zaista daleko od famoznih 80 posto i otvaranja granica? Prema podacima Ministarstva zdravlja od 15. septembra, u Australiji je dve doze vakcine primilo tek 43,9 odsto građana starijih od 16 godina.
Na to treba dodati i 25,2 odsto njih koji su do sada primili jednu dozu i čija se revakcinacija očekuje tokom narednih osam nedelja.
Drugim rečima, do sredine novembra je realno očekivati da u celoj zemlji bude 70 odsto vakcinisanih. Može li se preostalih deset procenata, odnosno još oko dva miliona vakcinisanih ljudi dostići do sredine decembra, ostaje da se vidi.

Za digitalne deklaracije 75 miliona

Savezna vlada radi na razvoju digitalnih graničnih propusnica za putnike koji idu u inostranstvo. Bez ovog dokumenta, koji će se zvati Digitalna putnička deklaracija (DPD) neće biti moguć ni izlazak iz zemlje, kao ni ulazak.
Tehnološka kompanija “Accenture” je dobila posao vredan 75 miliona dolara, da napravi digitalne propusnice koje će zameniti sadašnje fizičke putničke kartice za ulazak u državu.

Postepeno otvaranje

Direktor Kvantasa Alan Džojs kaže da bi putovanja ka drugim destinacijama trebalo da počnu pd aprila 2022. godine. Prema njegovim rečima, očekuje se da će Savezna vlada postepeno otvarati granice, najpre prema samo određenim zemljama, a kasnije i prema drugim.
“Ukoliko se pretpostavke o datumu otvaranja granica promene, naš plan o restartovanju letova će biti prilagođen u skladu s odlukama države,” navodi se na sajtu Kvantasa.

A380 ostaje u pustinji

Kvantas će na međunarodnim linijama u početku korisiti avione Erbas A330s i Boing 787 Drimlajner, dok će velike “superdžambo” letelice Erbas A380 ostati u pustinji Mohave u Kaliforniji. Ovi avioni su na početku pandemije prebačeni u specijalne hangare u SAD i bilo je predviđeno da se vrate za Australiju tek početkom 2023.
Međutim, sada postoji mogućnost da se flota aviona A380 ipak pusti u promet od jula iduće godine.

Za Fidži već u novembru

Avio-kompanija Fidži Ervejz takođe je počela da zakazuje prve komercijalne letove za Australiju. U njihovoj ponudi su čak i letovi sredinom novembra, pošto program vakcinacije u ovoj zemlji napreduje značajnom stopom.
Državni organi Fidžija najavljuju da će uslov za ulazak inostranih putnika u Fidži biti dve primljene doze vakcine protiv kovida, negativan PCR test, kao i da putnik bude iz zemlje koja je na “zelenoj listi” Vlade Fidžija.

Planirane linije

Kvantas je za sredinu decembra najavio letove prema Londonu, Los Anđelesu, Honoluluu, Singapuru i Tokiju, dok će Er Kanada leteti za Vankuver, a Fidži Ervejz za Nadi. Evo i prvih planiranih linija:
18. DECEMBAR
Sidnej – London
Melburn – London
Sidnej – Los Anđeles
Sidnej – Vankuver
Sidnej – Singapur
Melburn – Singapur
19. DECEMBAR
Melburn – Los Anđeles
Brizbejn – Los Anđeles
Brizbejn – Singapur
Sidnej – Tokio
Sidnej – Fidži
20. DECEMBAR
Sidnej – Honolulu

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here