Pixabay.com

Omikron varijanta koronavirusa proširila se Australijom, u Sidneju je broj zaraženih porastao na 13, a sumnja se da ima zaraženih i u državi Kvinslend.

Federalne vlasti se drže plana da ponovo otvore ekonomiju u nadi da će se nova varijanta pokazati blažom od prethodnih, ali vlade nekih država i teritorija su pooštrile kontrolu na domaćim granicama, preneo je Rojters.

Australija je otkrila prvo prenošenje omikrona juče u školi u Sidneju, a vlasti istražuju izvor.

Novi slučajevi zaraze omikronom se očekuju tokom vikenda kada budu stigli rezultati novih testova, izjavila je Keri Čant, glavni zdravstveni radnik Novog Južnog Velsa, čiji je glavni grad Sidnej.

Vlasti u Kvinslendu saopštile su da država sumnja na pojavu prvog slučaja omikrona kod osobe koja je putovala iz Južnoafričke Republike i da je sekvenciranje genoma u toku.

Australijska prestonička teritorija, u kojoj se nalazi glavni grad Kanbera, bila je u pripravnosti nakon što je otkriveno da je jedan od novih slučajeva koronavirusa bio u bliskom kontaktu sa prvim slučajem omikrona na tom području koji je juče prijavljen.

Vlasti u Južnoj Australiji su saopštile danas da će oni koji dolaze iz Novog Južnog Velsa, Viktorije i teritorije glavnog grada biti testirani.

Ta država je pre samo nekoliko dana ponovo otvorila svoje unutrašnje granice, prvi put posle nekoliko meseci.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here