EPA

U trenutku dok se Australija suočava s rekordnim brojem novozaraženih koronavirusom – više od 25.000 dnevno, građani su besni zbog nedostatka besplatnih testova i nekontrolisanih cena onih koji moraju da se plate, javio je danas Bi-Bi-Si (BBC).

Istovremeno, vlada je odbacila pozive medicinskih tela i političkih protivnika da omoguće svim građanima besplatne testove, kao što je to slučaj u mnogim državama.

Australija je prošlog meseca ukinula većinu strogih domaćih ograničenja pošto je dostigla 90 odsto vakcinisanih, ali ta država, zbog omikron varijante, sada beleži više od 25.000 zaraženih dnevno.

PCR testovi su uvek bili masovno dostupni u Australiji, ali je vlada prošle sedmice počela da ograničava broj građana kojima su testovi dostupni besplatno, navodi BBC.

To je učinjeno pošto je na desetine hiljada građana čekalo u redovima na testiranje, u periodu oko Božića.

Premijer Skot Morison saopštio je da su nova pravila uvedena s ciljem da se sistem oslobodi pritiska.

Od tada je povećan broj urađenih brzih antigenskih testova, koji, međutim, nisu besplatni.

Morisonova vlada je oštro kritikovana zbog nedostatka testova, a prijavljeni su mnogi slučajevi nameštanja cena.

U Australiji nove rekordne brojke novozaraženih koronavirusom povećavaju pritisak na bolnice i centre za testiranje širom zemlje, javio je AP.

U državi Novi Južni Vels, najmnogoljudnijoj u Australiji, prijavljen je 23.131 novi slučaj, što je povećanje u odnosu na prethodni rekord od 22.577 slučajeva 31. decembra. U bolnicama je 1.344 ljudi, 140 više nego prethodnog dana i 78 više od rekorda koji je potvrđen krajem septembra.

Novi slučajevi su potvrđeni na osnovu 83.376 izvršenih testova, a stopa pozitivnih rezultata je 28 odsto, prenosi AP.

Država Viktorija prijavila je danas 14.020 slučajeva, čime je nadmašen rekord od 8.577 evidentiranih u ponedeljak.

U bolnicama je bilo 516 osoba, od kojih je 108 na intenzivnoj nezi, ali ovi brojevi ne odražavaju nužno pravu srazmeru širenja virusa.

Ipak, ovi brojevi potvrđuju da je u Australiji do sada potvrđeno ukupno 500.000 slučajeva Covida-19 od početka pandemije.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here