EPA
U Sidneju su ove nedelje zabeležene velike kiše

Ako ste se pribojavali da će leto koje dolazi doneti velike vrućine, suše i požare kao pre dve godine – možete da odahnete. Međutim, kako najavljuje Biro za meteorologiju (BOM), u narednim mesecima nas očekuje povećan broj ciklona, velike količine kiše i opasnost od poplava, naročito na istočnoj i severnoj obali Australije.

Kišovito vreme kakvo je pogađalo veći deo zemlje u proteklim danima, biće učestalo i uobičajeno, naročito od novembra, kada bi na obale Australije trebalo da stigne La Ninja, klimatska pojava koja donosi veće količine padavina i povišenu vlažnost vazduha.

Kako kažu iz BOM, La Ninju donosi kontinuirano hlađenje istočnog dela Pacifičkog okeana tokom septembra i u prvim danima oktobra. Ipak, dobra vest je da nećemo imati ekstremnu La Ninju, već će njen intenzitet biti nešto jači od prosečnog, kaže šef klimatskog odeljenja BOM Endrju Votkins.

– Ne treba očekivati ekstremne vremenske prilike kao u leto 2010. i 2012. godine, ali pripremite se za umerenu La Ninju, što znači više od prosečnih količina padavina tokom proleća i leta – najavljuje Votkins.

Sever Australije će se naći na udaru povećanog broja tropskih ciklona, koji značajno povećavaju opasnost od poplava.

– Vlažno vreme bi nažalost moglo da nas pogodi tokom žetve, pogotovo ako se jače dejstvo La Ninje pojavi u novembru. Nadamo se da ipak neće imati preveliki uticaj na dobre useve koje poljoprivrednici trenutno imaju – kaže Votkins.

Prognoza je da će se u australijskim vodama u toku leta formirati više od 11 ciklona, od kojih bi četiri trebalo da pogode obalu. Prosek u proteklim godinama bio je devet ciklona.

Kada je reč o zapadnom delu Australije, negativni dipol Indijskog okeana jenjava, što će i u ovaj deo kontinenta doneti više padavina nego obično.

Stručnjaci kažu da je olujna sezona u Australiji već počela. Da li će nevreme s grmljavinom biti češće nego inače za sada je rano da se govori, ali će se istok Novog Južnog Velsa, uključujući Sidnej i okolinu, kao i jugoistok Kvinslenda s Brizbejnom biti u središtu jakih oluja u narednom period, kaže Greg Brauning, klimatolog iz Biroa za meteorologiju.

Požari i dalje mogući

Veća količina padavina ipak nas neće poštedeti i od povremenih opasnosti od požara. Naime, stručnjaci kažu da će i ovog leta biti toplotnih talasa širom Australije, koji imaju potencijal da izazovu požare duž obala Novog Južnog Velsa, Viktorije i Kvinslenda.

Kako objašnjava klimatolog Greg Brauning, možda neće biti velikih vatrenih stihija, ali će ruralni predeli u kojima ima mnogo trave biti potencijalna žarišta. Naime, mnogo kiše izaziva brži rat trave, koja će se onda s dolaskom toplog vremena brzo sušiti i biti idealno gorivo za požare.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here