pixabay.com

Predsednik Jevrejske zajednice u Beču Oskar Dojč ukazuje da je broj antisemitskih incidenata u Austriji drastično porastao.

– Imam nacrt izveštaja o antisemitskim incidentima. U prvoj polovini ove godine broj incidenata je masovno porastao – naglasio je Dojč za bečki magazin ” Profil”.

Samo u aprilu ove godine, prema njegovim rečima, bilo je po prvi put više od 100 antisemitskih incidenata, što je više nego duplo od mesečnog proseka prošle godine.

U maju, dodaje, nastavio se rekordni rast, a za taj trend Dojč je, između ostalih, okrivio anti-korona demonstracije i uzdržano delovanje policije.

– Kod povika ”Zig hajl” prekoračene su granice. Tada je zadatak policije da to kažnjava, jer se ne radi o lakrdiji – poručio je Dojč.

Ministarka zadužena za ustavna pitanja Karoline Edštadler rekla je da je pandemija koronavirusa podstakla teorije zavere i antisemitizam.

– Za vreme pandemije su demonstrirali i antisemiti, a u svemu tome ružnu ulogu je imao Herbert Kikl lider Slobodarske partije (FPO) – smatra ona.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here