Pixabay.com

Eparhija austrijsko-švajcarska, zbog mera koje je uvela austrijska vlada u borbi protiv virusa korona, saopštila je da neće biti okupljanja na Vrbicu, a ni na Cveti u hramovima SPC u Austriji.

“Ovim saopštenjem obraćamo se našem blagovernom narodu i sa tužnim srcem nagoveštavamo da nećemo moći da obavimo svečano okupljanje naše drage dečice o prazniku Vrbice, niti možemo da izvršimo čin osvećenja palmovih grančica, zbog propisa sa sveukupnim dogovorom da se strpimo i da nadoknadimo sve činove vezane za spasonosne praznike Hristovog Vaskrsenja, za praznik nad praznicima, koji ćemo svi proslaviti ove godine u krugu svojih porodica”, navodi se u saopštenju episkopa Andreja.

“U to ime vas očinski molimo i pozivamo da se ne okupljate oko hramova u većem broju ni o prazniku Vrbice – Lazareve subote, ali ni na Cveti u nedelju, 12. aprila, kako ne bismo ušli u rizik zatvaranja naših hramova. A sveštenstvo sa episkopom na čelu odslužiće sva bogosluženja prema poretku, u ograničenom broju sveštenoslužitelja i pojaca – sa prenosom uživo na već poznati način. U vezi sa tim ćemo izdati novo Saopštenje upravo u početku Strasne nedelje, sa konkretnim uputstvima za dane Vaskršnjih praznika”, ukazuje se u poruci vernicima i sveštenstvu.

Eparhija je uputila i izraze saučešća svim porodicama dosadašnjih žrtava virusa koje je zadesio smrtni ishod.

“Iako zvanični podaci govore da dosad ima već preko 60.000 mrtvih na svetu, odgovorno možemo izjaviti da medju sveštenstvom i vernicima naše Eparhije nema žrtava niti ima slučajeva da su vernici naše Eparhije u Austriji, Švajcarskoj, Italiji ili na Malti primljeni u bolnicama zbog infekcije od zaraze korona virusom”, dodaje se u saopštenju.

“Ovim putem Eparhija izražava svoju najdublju zahvalnost i poštovanje prema državnim, društvenim i zdravstvenim službama i institucijama za njihove podvige i samopožrtvovanje u suzbijanju epidemije. Svima koji se neumorno bore za spas ljudskog roda u ovom kriznom vremenu, naime, na prvom mestu lekarima i medicinskom osoblju, ali i svim ostalim zaposlenima u zdravstvu, odajemo priznanje i divljenje. Pozivamo sveštenstvo i blagoverni narod na odgovornost i trezvenost u ovoj situaciji. Nažalost, ima neprihvatljivih pojava izazivanja panike i širenja neproverenih glasina. To nije dobro, jer svi smo dužni da obratimo pažnju na propisane preventivne mere kao lekovite mere, a pravilo ovog trenutka glasi: Ne izlagati opasnosti ni sebe ni druge”, poručuje vladika.

“Hvala Bogu, bogosluženja se odvijaju po ustaljenoj praksi, ali uz veću opreznost. I naša molitva kod kuće je naše služenje Hristu Bogu i ljudskom rodu…. Iako nismo u obavezi da zaključamo naše hramove skroz, odmah smo našli jedan razuman sistem kako možemo mirno i u skladu sa propisima da obavljamo naša lekovita bogosluženja, pa makar iza zatvorenih vrata i uz prenos uzzivo putem društvenih mreža. Naime, sat vremena pre uobičajenog otvaranja hrama, služimo Svetu liturgiju, odnosno po zatvaranju hrama, odmah obavljamo Večernje bogosluženje svakodnevno. U to ime, upućujemo ovu poruka očinske ljubavi, staranja, molitvene podrsske, pune solidarnosti i spremnosti da se u najvećoj meri i na najbolji jevandjelski način izlazi iz ove krize i pomogne svim ljudima dobre volje. Hristos je medju nama! I jeste i biće!”, podvukao je vladika Andrej.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here