EPA/Georgi Licovski
Herbert Kikl

Šef poslaničkog kluba Slobodarske partije Austrije (FPO) tvrdi da je sporazum koji je raniji lider te stranke Hajnc Kristijan Štrahe sklopio sa partijom Jedinstvena Rusija “mrtvo slovo”.

Herbert Kikl je u emisiji “Raport” austrijske državne televizije ORF, izrazio želju da prekine veze sa strankom ruskog predsednika. Rekao je i da nikada nije razumeo veze FPO sa Balkanom i Rusijom i da je zbog toga dolazio u sukob sa Štraheom.

Novi lider FPO Norbert Hofer o tome ima očigledno drugačiji stav, pa je nedavno rekao da želi da zadrži sporazum o saradnji s Putinovom strankom.

Štrahe je pre tri godine potpisao sporazum sa “Jedinstvenom Rusijom”, sa ciljem, između ostalih, da se edukuje mlada generacija u duhu patriotizma i želje za radom.

– Saradnja sa drugim strankama je važna, ali u stvarnosti to nam nije potrebno, ako mene pitaju – rekao je Kikl i dodao da aktivnosti FPO u istočnoj Evropi nikada nije shvatao.

Ova izjava mogla bi značiti okretanje leđa FPO i prema Srbima, koje je Štrahe, svojom politikom, uspeo da okupi oko te stranke. Ukoliko Kikl pobedi u stalnoj borbi za prevlast u stranci, prijateljstvo FPO sa Srbima moglo bi biti prekinuto.

1 COMMENT

  1. FPÖ seti se samo srba pred izbora a kad je bilo za interpol i za kosovo onda su uvek protiv srbije, daleka im kuca bila. Od mene niko nece dobiti glas.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here