EPA/Georgi Licovski
Pristalice Slobodarske partije Austrije

Globalna kriza i brojne afere prošlosti uticale su na poverenje građana u vladajuću Narodnu partiju Austrije (OVP), koju je, po prvi put od 9. maja 2017. pretekla Slobodarska stranka (FPO) u istraživanjima javnog mnjenja.

Aktuelno istraživanje javnog mnjenja instituta “Lacarsfeld” pokazuje da je OVP, koja je pod vođstvom Sebastijana Kurca imala više od 30 odsto podrške, pala na treću poziciju.

Na prvom mestu se, stabilno već duže vreme, nalazi Socijaldemokratska partija (SPO), koja bi trenutno mogla da osvoji 31 odsto glasova. Na drugom mestu je FPO sa 22 odsto glasova, stranka koja je izgleda uspela da se polako oporavi od afere “Ibica”, zbog koje je “ispala” iz vlade i dovela do dramatičnog gubitka birača.

Na trećem mestu je OVP sa 21 odsto glasova. Zatim slede Zeleni sa 10 procenata, i Neos sa devet odsto glasova. Antivakserska stranka “Ljudi, sloboda, osnovna prava” (MFG) prešla bi cenzus sa četiri odsto glasova.

Kada bi Austrijanci mogli da biraju kancelara, Nehamer bi dobio najveći broj glasova sa 20 odsto, dok bi liderka SPO Pamela Rendi-Vagner dobila 17 odsto glasova. Istovremeno, 43 odsto građana Austrije je protiv toga da Nehamer ostane kancelar. Zanimljivo je i da bi 43 odsto građana želelo da se održe prevremeni izbori.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here