Instagram
Kujtim Fejzulaj

Austrijska policija uspostavila je posebnu jedinicu koja se bavi istragom terorističkog napada u centru Beča od 2. novembra, a predmet istrage je 21 osumnjičeni za saučesništvo.

Posebna jedinica pod nazivom “2. novembar” treba da rasvetli pozadinu napada, detaljan tok, kao i da pronađe moguće saučesnike.

Policija, kako je saopštio šef uspostavljene jedinie Mihael Loneger, i dalje polazi od toga da terorista Kujtim Fejzulaj nije imao “direktne saučesnike”.

– Teroristički napad definitivno je izvršila jedna osoba i to je fiksno – kazao je on na konferenciji za štampu.

Međutim, kao moguće saučesnike policija je utvrdila 21 muškarca, od kojih je deset i dalje u istražnom zatvoru.

Ostatak je na slobodi, jer nije bilo dovoljno razloga za pritvor, objasnila je portparol tužilaštva Nina Busek.

Ona nije želela, zbog istrage koja je i dalje u toku, da odgovori na pitanje koliko su te osobe znale za smrtonosni plan teroriste.

Policija je do sada sprovela saslušanje 60 svedoka i 20 pretresa stanova.

Na konferenciji je izneto da je oružje koje je koristio terorista u napadu, u kojem je ubio četiri lica i povredio 20 osoba, poreklom iz Srbije.

Tako je ukazano da se radi o automatskoj pušci Zastava kalibra 7,62×25 milimetara, a municiju koju je koristio delimično je poreklom iz Kine.

Poluatomatski pištolj tipa Tokare kalibra 7,62×39 milimetara, takođe, je, kako dodaje policija, iz Srbije.

Za sada je nerasvetljeno kako je naoružanje dospelo u ruke napadača.

Isto tako još nije utvrđeno kako je Fejzulaj došao u centar grada, a policija nije želela da otkrije ni da li je nešto pronađeno u dve džamije koje su, u međuvremenu, zatvorene, a u kojima se terorista radikalizovao.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here