commons.wikimedia
Skijaški centar Išgl u Tirolu

U austrijskom skijaškom centru Išgl koronavirusom zaraženo je više hiljada turista iz skandinavskih zemalja, Nemačke, ali i Austrije, a gradonačelnik Verner Kurc sada tvrdi da je poštovao sve preporuke nadležnih vlasti.

– Delovali smo po najboljoj savesti i znanju, i poštovali smo sve preporuke i propise vlasti. Na osnovu današnjeg znanja mi smo primenili odgovarajuće odluke – tvrdi Kurc za austrijsku državnu televiziju ORF I agenciju APA.

Mnogi od zaraženih skijaša optužili su vlasti Išgla i austrijske pokrajine Tirol da su pokušale da zataškaju prve slučajeve infekcije, kako bi produžili skijašku sezonu.

Gradonačelnik na pitanje da li je trebalo ranije zatvoriti apre-ski kafiće i sva skijališta odgovara da opština nema mnogo mogućnosti za delovanje, te da je za tako nešto nadležna viša instanca, to jest pokrajina i savezna država.

Upitan ko je kriv za nastale greške, Kurc je poručio da su optužbe apsurdne i da sada postoje drugačija saznanja od onih početkom marta.

– Kada su 10. marta svi apre-ski lokali zatvoreni, Italija je tek proglašena rizičnim regionom – kaže on.

Prema njegovim rečima, u to vreme su i mnogi stadioni u Evropi bili puni desetine hiljade ljudi.

– Vlasti su na osnovu tadašnjeg znanja brzo reagovale – tvrdi gradonačelnik Išgla.

Kurc kaže da pre 5. marta, kada je 15 Islanđana pozitivno testirano nakon boravka u Išglu, u tom mestu nije bilo priče o toj bolesti.

Prvi pozitivan slučaj potvrđen je, kako ističe, 7. marta, nakon čega su svi hoteli informisani i zatraženo da se svi sumnjivi slučajevi prijave.

Najavio je da će u svakom slučaju tok delovanja biti analiziran i da će se videti da li je sve ispravo urađeno.

Izveštaj austrijskog nedeljnika „Profil”, prema kojem je zdravstvena agencija AGES utvrdila da 57 odsto svih infekcija koronavirusom u Austriji ima direktne ili indirektne veze sa Išglom, gradonačelnik kaže da tako nešto ne razume i ukazao je da je AGES već jednom proizveo “lažnu vest”.

To što su najavljene tužbe protiv opštine i pokrajinskih vlasti Kurc nije želeo da komentariše, rekavši samo da se sarađuje sa istražnim organima i da postoji interes da se što pre sve rasvetli.

O ličnim posledicama, kaže, nije razmišljao.

– Ne radi se o glavama, već o zdravstvenim aspektima – podvukao je Kurc.

– Veoma sam pogođen kada čitam izveštaje o Išglu – dodao je Kurc rekavši da se nada vernim gostima u budućnosti.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here