youtube.com/ FPÖ TV

Ministar unutrašnjih poslova Austrije Herbert Kikl iznenadio je sve kada je na sednicu vlade došao u policijskoj uniformi. 

Uobičajeno je da se članovi vlade pred novinarima i na sednici pojave u odelima, ali je Kikl izabrao uniformu koju je nosio i kasnije na prezentaciji policije.

Kikl je ranije kritikovao presudu Evropskog suda u vezi sa proterivanjem izbeglica koje su prekršile zakone. On je tada rekao da ga čudi ta odluka i da će posledice morati da sagleda, ali da ne vidi razlog da menja svoj kurs.

– Postavlja pitanje ko treba da se štiti sopstveno stanovništvo ili prestupnici. Nisam siguran da li je Evropski sud ispravno namestio nišan – kazao je tada Kikl dodajući da odluka da osobe koje su počinile teška krivična dela mogu zadržati status azilanta, a time i socijalna primanja, nije ono što očekuje stanovništvo.

Naime, Evropski sud je konstatovao da je oduzimanje prava izbeglicama ili odbijanje pružanja azila u članici EU ne sme imati za posledicu da u svoju zemlju bude vraćena osoba koja ima osnova za azil. To je odlučeno nakon što su trojica tražilaca azila iz Obale Slonovače, Konga i ruske republike Čečenije podnela tužbu protiv Češke i Belgije pošto im je izbeglički oduzet budući da su osuđeni za teška krivična dela.

Izvor:
Z. M.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here