Kaserei Gloggnitz

Mlekara “Glognic”, koja proizvodi mlečne proizvode po srpskom receptu, mora da obustavi proizvodnju, jer se očvrsnula sumnja da je izvor listerija koje se dovode u vezu sa osam oboljenja u Beču, od kojih tri sa smrtnim ishodom.

“Sumja se očvrsnula”, recceno je agenciji APA u Agenciji za bezbednost namirnica (AGES).

AGES je proteklih dana analizirao tri uzorka iz mlekare i pronađen je soj listerija koji je utvrđen i kod osam obolelih. Koristeći bazu podataka iz inostranstva došlo se do saznanja da se radi o specifičnom soju, koji nije prisutan nigde u Austriji, a ni u drugim zemljama EU.

AGES ukazuje da se time očrvsnula sumnja da je mlekara iz Donje Austrije izvor listerija, ali dodaje i da do sada nisu pronašli namirnicu koja bi sadržala taj soj.

“Na osnovu novih saznanja, naložena je trajna sanacija postrojenja sa obustavom proizvodnje”, saopštila je Kristina Ridel iz Odeljenja za veterinu i kontrolu namirnica pokrajinske vlade Donje Austrije.

Sanacija predviđa čišćenje i dezinfekciju sa naknadnim potpunim sušenjem prostorija i opreme. Nakon odgovarajuće kontrole biće donete odluke o daljem delovanju.

Prošle nedelje je mlekara “Glognic”, zbog sumnje da su njeni proizvodi zaraženi listerijama, opozvala kajmak, jogurt i sveži sir. Mlekara je odbacivala mogućnost da je izvor listerija, već je to pripisivala drugima, to jest kupcima. Rečeno je da se mlekara nalazi pod redovnom kontrolom i da do sada nije utvrđeno prisustvo listerija.

Listerije su utvrđene u jednom restoranu u Beču, u kojem se gostima nude proizvodi ove mlekare.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here