pixabay.com

Iako nije postignut dogovor sa pokrajinama, ministar zdravlja Austrije Johanes Rauh namerava da donese odluku o ukidanju karantina za osobe inficirane korona virusom.

Na samitu sa guvernerima pokrajina nije postignut dogovor, jer su se ukidanju karantina usprotivili guverneri iz redova Socijaldemokratske partije Austrije (SPO), između ostalih i gradonačelnik Beča Mihael Ludvig.

Ludvig je, na konferenciji za novinare posle samita, rekao da je protiv ukidanja karantina.

– Smatram nameru austrijski vlade kao korak u pogrešnom smeru. Moramo da se pripremamo za jesenji talas, jer broj infekcija neće pasti. Polazimo od toga da ćemo na jesen imati dalje talase – kazao je on.

Beč je do sada sprovodio restriktivniju korona politiku od ostatka zemlje, pa karantin u glavnom gradu traje 10 dana, a u drugim pokrajinama pet dana.

Ludvig je, međutim, kazao da će bečke vlasti, primiti k znanju odluku saveznih vlasti, jer svakodnevno u ovaj grad dolazi oko 300.000 ljudi sa strane na posao, pa je nemoguće primeniti drugačiju meru u vezi karantina.

Nacrt uredbe kojom se ukida karantin, predviđa da od 1.avgusta inficiranim bude omogućeno kretanje, pa čak i odlazak na posao, ali uz obavezu nošenje maske i zabranu prilaska određenim mestima, kao što su bolnice, ustanove za negu, obdaništa, osnovne škole i slično.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here