pixabay.com

Hakerski napad na Ministarstvo spoljnih poslova Austrije, koji je krenuo početkom godine i dalje traje.

– Ovo je jedan od najvećih veb-napada na našu zemlju – upozorava Kornelius Granic, ekspert za sajber-bezbednost.

On je, u izjavi bečkom dnevniku „Esterajh“, kazao da napad takve dimenzije na Ministarstvo još nije video.

– Zbog načina i težine hakerskog napada eksperti polaze od toga da iza njega stoje strani, državni akteri – ističe portparol Ministarstva Peter Gušelbauer.

Hakerski napad ima posebnu težinu jer napadači trenutno čitaju svu korespondenciju sa Briselom, konzulatima i ambasadama, a posebno je opasno to, kako ukazuju eksperti, što imaju informacije o konzularnim slučajevima kao što su osobe koje traže od Ministarstva da budu vraćene u Austriju.

Tako bi mogli imati uvid u slučajeve lica koja iz Sirije ili Iraka žele da se vrate, a time bi doznali identitet i mesto skrivanja, što ugrožava život tim osobama. Eksperti Savezne kriminalističke službe i vojske ne vide brzi kraj napadu.

„Napad bi mogao trajati mesecima“, ukazuju oni dodajući da IT sistem Ministarstva iz važnih razloga ne sme biti isključivan. Nezvanično, o čemu nijedan zvaničnik neće javno da govori, sumnja se da iza napada stoje ruski hakerski krugovi.

Napad je usledio programom koji je ubačen u sistem Ministarstva, kojim se crpe podaci. Neimenovani insajder tvrdi da napad ima „sličan rukopis“ kao onaj na ministarstvo odbrane SAD.

Obaveštajni eksperti za napad sumnjiče „Fensi ber grupu“, koja je povezana sa ruskom obaveštajnom službom GRU. Druga mogućnost mogla bi, kako tvrde, biti hakerska grupa „Turla“, koja je pod kontrolom ruske obaveštajne sluzzbe FSB.

POSTAVITE KOMENTAR

Upišite vaš komentar
Upišite vaše ime