Tanjug

Nakon dvomesečne prinudne pauze zbog pandemije koronavirusa, osnovci u Austriji od danas su ponovo u školskim klupama.

Đaci starosti do 14 godina danas su ponovo krenuli u školu, u posebnom režimu, koji je uslovljen prevencijom širenja koronavirusa.

Nakon što su se maturanti već ranije vratili u školu, danas je to učinilo oko 700.000 đaka osnovne škole, a 3. juna u đačke klupe ulazi i preostalih 300.000 đaka, starijih od 14 godina.

Ministarstvo obrazovanja predvidelo je da roditelji koji se plaše za svoje dete ne moraju da ga šalju u školu i ono može da nastavi da uči preko interneta. Međutim, tu mogućnost iskoristilo je svega sedam odsto roditelja.

Đaci koji su danas krenuli u školu moraju da nose maske i suočeni su sa brojnim merama kao što je držanje odstojanja od drugih đaka. Dok se kreće đak u zgradi škole mora nositi masku, a može je skinuti tek kada je u svojoj učionici.

Isto tako, prilikom ulaska u školu svi razredi su dobili posebne termine za dolazak osnovaca, kako bi se izbegle gužve. Zatim, između stolova mora biti razmak od najmanje jednog metra, a za stolom može sedeti samo po jedan đak, zbog čega su razredi podeljeni u dve grupe.

Tako jedna grupa ide u školu od ponedeljka do utorka, a druga od srede do petka i onda se iduće nedelje rotiraju.

Zbog vanrednih okolnosti, Ministarstvo obrazovanja donelo je odluku da ove godine neće biti ponavljanja, odnosno đaci sa jednom negativnom ocenom automatski idu u viši razred, dok će o sudbini onih sa više negativnih ocena odlučiti nastavničko veće.

U Beču, Donjoj Austriji i Burgenlandu deca će ići u školu do 3. jula, a u ostalim pokrajinama do 10. jula, kada počinje devetonedeljni letnji raspust.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here