commons-wikimedia

Austrija je delimično otvorila granice prema šest susednih država, a kontrole se od nedelje ujutro sprovode samo selektivno.

Austrija je u ponoć otvorila granične prelaze prema Nemačkoj, Švajcarskoj, Lihtenštajnu, Češkoj, Slovačkoj i Mađarskoj, a ulaz i izlaz je dozvoljen pod određenim uslovima.

Svi koji žele da uđu u tu zemlju moraju da imaju lekarsku potvrdu da su negativni na koronavirus, ne stariju od četiri dana ili u protivnom idu u karantin.

Kada je reč o granici sa Slovenijom, ograničenja ostaju na snazi do 31. maja, što znači da je pri ulasku iz Slovenije u Austriju još potreban negativan test na koronavirus.

Direktor policije u austrijskoj pokrajini Forarlberg rekao je da su se završile stalne kontrole na graničnim prelazima i da se od jutros kontrole sprovode samo selektivno. Na većim graničnim prelazima kada je veći protoko vozila i dalje je prisutno osoblje za nadzor državne granice. Manji prelazi nadziru se sporadično.

Sva turistička putovanja preko granice i dalje su zabranjena. Kontrole zdravstvenih organa s policijom će biti smanjene, a sprovodiće se samo na principu slučajnog uzorka. Više neće biti kontrole svakog vozila.

“Naš cilj je da omogućimo što više sloboda i imamo ograničenja samo koliko je neophodno. Ove olakšice, pre svega, važe za ljude koji žive u pograničnom području i koji svakodnevno putuju na posao preko granice”, naveo je austrijski MUP.

Potpuno otvaranje austrijskih granica najavljeno je za 15. jun, ako to dozvoli epidemiološka situacija.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here