EPA/Ronald Wittek

Vladajuća Narodna partija Austrije (OVP) najavila je da će dokumentacioni centar biti osnovan s ciljem prikupljanja podataka u okviru borbe protiv antisemitizma, rasizma, verski motivisanog radikalizma i da će nadzirati aktivnosti elemenata takozvanog “političkog islama”.

Takva najava izazvala je burne reakcije predstavnika akademske zajednice, grupa za zaštitu ljudskih prava, ali i predstavnika partije Zelenih, koalicionog partnera u austrijskoj vladi.

Nadzor nad institucijama i asocijacijama

Zvanični Beč tim centrima želi nadzirati rad svih muslimanskih asocijacija, džamija i kulturnih aktivnosti, a vlada će sama odlučiti s kojim institucijama želi sarađivati.

Prvi i jedini dokumentacioni centar u Austriji osnovan je 1963. godine u okviru borbe protiv nacizma i za potrebe istrage o neonacističkim formacijama. Novonajavljeni plan je naišao na brojne kritike jer u tom kontekstu u istu ravan stavljaju nacizam i islam.

Politikolog sa Džordžtaun univerziteta Farid Hafez kazao je da je austrijski premijer Sebastijan Kurc poznat po citiranju navodnih naučnih istraživanja zarad ostvarivanja vlastitih političkih ciljeva. Hafez tvrdi da će i dokumentacioni centar služiti za sprovođenje navodnih naučnih istraživanja koja će služiti Kurcovim političkim planovima.

Hafez dalje tvrdi da austrijski premijer Kurc i njegov tim opasnom smatraju činjenicu da muslimani mogu imati bilo kakvu nezavisnu ili samoupravnu instituciju ili organizaciju i dodaje da austrijska vlada želi muslimane staviti u potpuno podređenu i kontrolisanu situaciju.

Čelnik partije Socijalna Austrija budućnosti (SOZ) Hakan Gordu naveo je da će dokumentacioni centar napadati islamske vrednosti i da će ga voditi pristrasni eksperti, kao i da će vlada vrlo lako moći optužiti bilo koga za takozvani politički islam.

On je takođe kazao da je to opasan pokušaj ućutkivanja pojedinaca koji su zainteresovani da se bave politikom i zaštitom prava i sloboda muslimanske zajednice.

2 COMMENTS

  1. Kao sto je po Erdoganu suvereno pravo Turske da pretvara Crkve u Dzamije,i da proganja ljude i institucije u drugim zemljama i trazi od nezavisnih zemalja da te osobe i institucije koje ne odgovaraju turskoj vladajucoj eliti proganja i zatvara( Gulen i njegove institucije u evropskim zemljama i Americi), isto , tako je valjda i suvereno pravo Austrije da donosi zakone za koje smatra da su joj potrebni i da osniva institucuije za koje smatra da ce biti u cilju ocuvanja mira i sigurnosti stanovnika Austrije. Kakvi su to dvostruki arsini, kada se jednima sve tolerise, a drugima se sve zamera?

  2. FALA BOGU DA SE NEKO SETIO DA MALO KONTROLISE MUSLIMANE AKO IM SE NESVIDJA PRAVAC TURSKA I VEC ODAKLE SU. PRAVI POTEZ AUSTRIJE MORA NEGDE DA POCNE PA I U BIH PA I SRBIJI ,NEPUSTAJU ONI KISU

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here