EPA/Christian Bruna
Fudbaleri Rapida iz Beča

Austrijska vlada dala je zeleno svetlo za nastavak prvenstva austrijske Bundeslige, tako da bi prve utakmice mogle biti odigrane početkom juna, navedeno je na današnjoj konferenciji za štampu.

Ministar zdravlja Rudolf Anšober istakao je da je Austrija ostvarila uspeh u borbi protiv koronavirusa i da su kontinuirano niske stope nove zaraze omogućile korake popuštanja mera i vraćanja normalnosti.

S tim u vezi je podsetio da je prvo popuštanje i otvaranje počelo 14. aprila otvaranjem malih radnji i prodavnica baštenskog i građevinskog materijala, da je drugi korak bio 1. maja ukidanjem ograničenja slobode kretanja, i potom otvaranja svih radnji.

Treći korak, prema njegovim rečima, predstoji, a to je otvaranje ugostiteljskih objekata od 15. maja, kada je planirano i prvo otvaranje u oblasti kulture kroz otvaranje biblioteka, pojedinih muzeja.

Zatim slede od 29. maja dalji koraci, otvaranje u kulturi, kao i u drugim oblastima, između ostalih, bazena.

Za početak juna, prema njegovim rečima, planirana je naučna analiza zdravstvene situacije u Austriji, na osnovu koje će se doneti odluke o mogućem daljem otavaranju u rzičinijim oblastima, kao što su veće manifestacije sa većim brojem ljudi.

Što se sporta tiče, kaže da je od 29. maja moguć ulazak na sve sportske terene na otvorenom, uz držanje odstojanje od dva metra između osoba koje se na njima nalaze.

Takođe doneta je i odluka iz oblasti ekipnih sportova na otvorenom, gde je, za vrhunske sportiste, to jest profesionalne sportiste ukinuto obavezno držanje odstojanja, ali uz preduslov izrade koncepta prevencije nadležnog lekara, kako bi se smanjio rizik od zaraze.

To će, prema Anšoberu pre svega važiti za Bundesligu, koju je okarakterisao nekom vrstom pilot projekta, na osnovu kojeg će se učiti za ostale sportove.

Austrijski vicekancelar i ministar sporta Verner Kogler rekao je da je želja fanova velika da se ponovo krene s prvenstvom, i naglasio da će utakmice biti igrane bez publike.

Predsednik Fudbalskog saveza Austrije (OeFB) Leo Lindtner istakao je da se nije želeo „leks Bundesliga“, već zajednički dogovor oko početka prvenstva, dodajući da bi fudbal mogao biti model za ostale sportove.

Predsednik Bundeslige Kristijan Ebenbauer kazao je da zdravlje ne trpi kompromise, I da su potrebne ideje, te da je stvoren okvir za odigravanje prvenstva.

Preneo je da je koncept za nastavak prvenstva koncept prevencije.

– Pre početka ekipnog treniranja sve ekipe će biti testirane. Nakon toga oni mogu da se kreću slobodno u svom okruženju, mogu igrati, ali ztreba da minimizuju socijalne kontakte. Ako se neko zarazi on mora u karantin, dok ostali bivaju isto izolovani, ali mogu igrati i ići na trening – objasnio je on.

Na teren će moći da istrče, kako je podvukao, samo oni igrači koji su negativno testirani.

Kazao je da će biti vođena “zdravstvena knjiga” svake ekipe i da će pre svake utakmice igrači, treneri i ostatak tima biti pregledani.

Ebenbauer je najavio da će prvenstvo moći da se nastavi početkom juna, ali je dodao da će odluka tek biti doneta.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here