EPA/Christian Bruna

Ministar zdravlja Austrije Rudolf Anšober pomerio je primenu novih mera za suzbijanje širenja koronavirusa sa današnjeg dana na nedelju.

Austrijska valda dogovorila je, početkom nedelje, da nove mere treba da stupe na snagu danas, ali je ministar odlučio da primenu pomeri na dva dana uz obrazloženje da se građanima da dovoljno vremena da se upoznaju sa novim merama.

Koalicioni partner Narodna partija (OVP) kancelara Sebastijana Kurca izrazila je zaprepašćenje “haotičnom uredbom”, a i opozicija je napala ministra navodeći da više niko ne može da se snađe.

U novoj uredbi nalazi se i zabrana nošenja vizira, koja stupa na snagu 7. novembra, čime se omogućava dvonedeljni prelazni period.

Nove mere predviđaju proširenje obaveze nošenja zaštitnih maski.

Tako u uredbi stoji da kod ulaska na javni prostor na zatvorenom, a tako i podzemni pasaž, mora biti nošena maska.

Isto važi I za skupove I manifestacije, bilo da su na zatvorenom ili na otvorenom, I to I za vreme trajanja događaja na sedećem mestu.

Dalje uredba ističe da prilikom ulaska na javna mesta na otvorenom mora biti držana distanca, prema osobama koje ne žive u istom domaćinstvu, od najmanje jednog metra.

Prilikom ulaska u javne zatvorene prostore uz to obazeno je nošenje maske.

Uredbom su definisani i izuzeci vezani za distancu, te se navodi da obavezna distanca od jednog metra ne važi za osobe istog domaćinstva, unutar jedne grupe od maksimalno šest osoba, i plus maksimalno šest maloletne dece, kao i između hendikepiranih osoba i njihovih pratilaca.

U avionima, kao i javnom prevozu u izuzetnim slučajevima distanca od jednog metra može biti prekršena, ali je tu obavezna maska.

Uredbom se uvodi obaveza nošenja maski i u stanicama metroa, železničkim stanicama, tramvajskim stanicama, na aerodromima.

Ko se, prilikom kontrole, bude pozvao na zdravstvene razloge zbog kojih ne može nositi masku, moraće imati potvrdu lekara koji ima licencu za rad u Austriji.

U gastronomiji ograničen je maksimalna broj ljudi za jednim stolom na šest osoba u zatvorenom, i 12 osoba na otvorenom.

Ukoliko ugostiteljski objekat ima na raspolaganju više od 50 sedećih mesta od 1.novembra moraće da ima koncept prevencije, a moraće i da ima i “Kovid izaslanika”.

Uz to jelo i piće, uz izuzetak imbisa, pijaca, moći će da se konzumira samo sedeći.

Novina je i da, nakon kraja radnog vremena, alkoholna pića neće smeti da se konzumiraju u okruženju od 50 metara od ugostiteljskog objekta, a to važi i za benzinske pumte, te i imbise.

Što se tiče manifestacija i sportskih utakmica uredbom je značajno smanjen broj ljudi.

Tako najviše šest osoba, uz šestoro maloletne dece, može da prati neki skup u zatvorenom bez sedećih mesta, a na otvorenom 12 osoba i šestoro maloletne dece.

Na skupovima gde postoje sedeća mesta u zatvorenom dozvoljen je maksimalan broj od 1.000 ljudi, a na otvorenom do 1.500.

Takođe se zabranjuje jelo i piće, uz izuzetak za skupove koji traju duže od tri sata, kao i ako se radi o manifestaciji sa tipičnim jelima i pićem, ali se ono može konzumirati samo na određenom sedećem mestu.

Za skupove sa više od šest osoba u zatvorenom i više od 12 osoba na otvorenom od 1. novembra mora da se izradi koncept prevencije, a pored toga ti skupovi moraju dobiti i dozvolu za održavanje od nadležnih opštinskih vlasti.

Uredbom su regulisane i probe, nastupi horova i muzičkih orkestara – kod amatera ubuduće će moći u zatvorenom da nastupa zajedno samo šest osoba, a na otvorenom 12, dok je kod profesionalnih muzičara obavezujući koncept prevencije, a ako broj učesnika prevazilazi u zatvorenom prostoru 50 i na otvorenom 100 ljudi, neophodan je i “kovid izaslanik”.

Uredbom su određene i zaštitne mere za staračke domove, u kojima važi obaveza nošenja maski za sve posetioce i zaposlene.

Takođe ti domovi moraju izraditi koncept prevencije sa ciljem minimiziranja rizika od zaraze, a u tom konceptu će se navesti i pravila posete.

Kao i što je dogovoreno na vladi u uredbi stoji i da oštrije i sveobuhvatnije mere mogu donositi same pokrajine.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here