pixabay.com

Austrija je od danas pooštrila granične kontrole prema svim svojim susedima.

Ministar unutrašnjih poslova Austrije Karl Nehamer istakao je da je potrebno da se putovanja smanje na apsolutni minimum.

– Postoji svega samo malo izuzetaka za putovanja koja su stvarno potrebna. Pooštravamo kontrole na granici i time povećavamo pritisak sa ciljem pridržavanja Covid mera – poručio je Nehamer.

Granične kontrole, prema njegovim rečima, instrument su za prekidanje talasa infekcije, koji su posebno sada zbog novih sojeva sve opasniji.

Dok na granicama Mađarske i Slovenije, od migrantske krize 2015, postoje stalne kontrole, a već mesec dana i prema Češkoj i Slovačkoj, prema Nemačkoj, Italiji i Švajcarskoj do sada se kontrolisalo samo po slučajnom uzorku, a sada će kontrola biti intenzivirana.

Inače, austrijska vlada tek je usvojila pooštravanje režima ulaska u zemlju.

Prema uredbi koja treba da stupi na snagu od srede, svi koji ulaze u Autsriju moraju imati negativan antigenski ili PCR test, te je obavezan i desetodnevni karantin.

Taj karantin se može prekinuti, nakon pet dana izolacije, negativnim testom.

Pre ulaska u zemlju putnik je dužan da izvrši onlajn-registraciju.

Nova uredba obavezuje sada i prekogranične radnike na registraciju, ali i negativan korona test, koji moraju raditi jednom nedeljno.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here