pixabay.com

U Austriji je danas, usled popuštanja epidemioloških mera, omogućeno otvaranje ugostiteljskih objekata nakon gotovo 200 dana od kada su morali da zatvore svoja vrata.

Oko 40.000 lokala i 68.400 hotela i pansiona čekaju ponovo na goste.

Prvi restoran u Beču otvorio je već u pet sati ujutro, tačno za izlazak sunca. Ispred restorana “Blumenvize”, iako se radilo o sitnim satima, vladala je gužva.

Istraživanja javnog mnjenja, uoči otvaranja, pokazala su da 50 odsto Austrijanaca kaže da želi konačno bez ograničenja da se sastaje sa prijateljima, a 41 odsto je navelo da želi odmah da ode u restoran.

Inače u restorane Austrijanci mogu ići samo ako su negativno testirani, imaju sertifikat o vakcinaciji ili potvrdu o preležanom Covid-19.

Ugostitelji su dužni da kontrolišu da li gosti imaju tu potrebnu “ulaznicu”.

S tim u vezi kućni test važi samo 24 sata, antigenski test 48 sati, a PCR test se 72 sata može koristiti kao „ulaznica“ u otvorene objekte, bilo da su restorani, bazeni, hoteli, fitnes-centri, stadion.

Upravo zbog potrebnog testa aktuelni centri za testiranje su suočeni sa velikim redovima.

Oko 700.000 testova dnevno mogu, prema zvaničnim podacima, postojeći centri da sprovedu, a taj kapacitet je u utorak bio gotovo potpuno iskorišćen.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here