EPA-EFE/Christian Bruna
Gerhard Karner

Ministarstvo unutrašnjih poslova Austrije priprema konferenciju o repatrijaciji ilegalnih migranata, na kojoj će učestvovati predstavnici 23 zemlje, među kojima su najavljene i države Zapadnog Balkana.

Konferencija biće održana u Beču 21.i 22.februara, a ima za cilj da se ubrza vraćanje u zemlje porekla migranata bez izgleda na dobijanje dozvole za boravak u EU.

Ministar unutrašnjih poslova Gerhard Karner najavio je da će tema biti jačanje zaštite spoljne granice EU, sveobuhvatna registracija migranata, te i borba protiv krijumčara ljudi.

On je istakao da postoje različiti pristupi u ophođenju sa ilegalnom migracijom u EU, ali, kaže, zajednički stavovi su brojniji nego razlke.

Prema njegovim rečima vlada jedinstvo da se mora oštrije delovati protiv krijumčara ljudi.

Pri Saveznoj kriminalističkoj službi Austrije je osnovano posebno odeljenje za borbu protiv krijumčara ljudi, koje broji oko 50 specijalizovanih pripadnika, i, prema Karneru, u ovoj oblasti potreba je još snažnija međunarodna saradnja i koordinacija.

Fokus konferencije biće, kako je najavljeno, pre svega vaćanje miganata koji se nalaze na Balkanu.

Tako zemlje Zapadnog Balkana, smatra Beč, treba da budu podržane u operativnoj primeni repatrijacije.

Na konferenciji treba da se sagledaju potrebe država Zapadnog Balkana, a biće i razmotrena izgradnja mehanizama za repatrijaciju.

Takozvana partnerstva za repatrijaciju migranata treba da podstaknu saradnju u ovoj oblasti država EU i Balkana.

Svoj dolazak najavili su ministri unutrašnjih poslova iz deset zemalja, a među njima su i francuski ministar Žerald Darmanin i njegova nemačka koleginica Nansi Fezer.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here