EPA-EFE
Granica Italije i Austrije

Austrijska vlada donela je danas odluku o uvođenju dodatnih mera za sprečavanje širenja koronavirusa, među kojima je i zabrana ulaska putnika iz Italije, ali i zabrana održavanja većih manifestacija.

Austrijski kancelar Sebastijan Kurc, na konferenciji za štampu, rekao je da je vlada već najavljivala da će doći dan kada će morati biti donete mere koje će ograničiti svakodnevnicu građana, a taj dan, kako je naglasio, je sada došao.

– Znam da su mnogi ljudi u zemlji mišljenja da je 160 inficiranih mali broj. Znam i da su mnogi mišljenja da se koronavirus može porediti sa gripom. Međutim, znamo i da broj inficiranih stalno raste, ne samo u Austriji, već u celoj Evropi, kao i da postoji velika smrtnost u susedstvu – u Italiji -rekao je Kurc

Ukazao je da je smrtnost kod koronavirusa veća nego kod gripa za 10 do 30 odsto i da se sada primenjuju mere koje su pripremljene ranije.

– Glavni cilj novih mera je da se spreči unošenje bolesti u austrijsko društvo – naglasio je kancelar.

Kurc je preneo da je doneta odluka da se obustavi ulazak putnika iz Italije, izuzev lica koja poseduju lekarski atest da nisu inficirani koronavirusom. Što se tiče austrijskih državljana koji se nalaze u Italiji, najavio je organizovanje povratka, ali i da kada se vrate u Austriju moraju dve nedelje u kućnu izolaciju.

Takođe je najavio da će vlada tokom dana izdati i uredbu kojom ograničava održavanje manifestacija.

Ministar zdravlja Rudolf Anšober rekao je da će uredba zabraniti održavanje manifestacija na otvorenom sa više od 500 uccesnika, a u zatvorenom prostoru sa više od 100 učesnika.

Ministar unutrašnjih poslova Karl Nehamer rekao je da je krivično delo nepoštovanje mera za sprečavanje širenja bolesti i da će policija dati svoj doprinos da se ta mera poštuje. Ukazao je da nema obeštećenja, jer je virus viša sila i da vlast mora da preduzme razne mere kako bi sprečila širenje.

Kurc je kazao i da na visokim školama, odnosno fakultetima, najkasnije od ponedeljka, više neće biti održavana nastava na fakultetima, već samo preko interneta. Dalje je zamolio austrijska preduzeća, tamo gde je moguće, da omoguće zaposlenima rad od kuće.

Pozvao je i građane na smanjenje socijalnih kontakata.

– Svaki građanin može dati svoj doprinos suzbijanju širenja virusa kroz smanjenje socijalnih kontakata. Svestan sam, posebno što sam mlad, da mnogi mladi trenutno misle da koronavirus nije niŠta strašno, da će, ako se zaraze, to nestati za par dana. Tačno je da se kod mladih pojavljuju samo blagi simptomi i mnogi mladi ni ne primete da su se inficirali. Međutim, kod starijih osoba raste opasnost i smrtnost se povećava od 60 godine. Zato molimo sve građane, nezavisno od starosti, da daju svoj doprinos i smanje socijalne kontakte u narednih par nedelja – rekao je Kurc.

Kazao je da je bilo jasno da koronavirus neće zaobići Evropu, ali i Austriju, i građani smanjenjem socijalnih kontakata, uz primenu novih mera, treba da uspore širenje koronavirusa, kako se “pik” ne bi poklopio sa talasom gripa, već usledio kasnije.

Anšober je istakao da je vlada pratila situaciju u Evropi i da je za veoma kratko vreme porastao broj inficiranih u Italiji, Nemačkoj, Francuskoj, Španiji.

– Mi nismo pod staklenim zvonom i imamo trend rasta inficiranih. Imali smo tek nedavno, krajem februara prve infekcije, a danas ih imamo već 158 – podsetio je ministar.

Iako je broj inficiranih “pregledan”, on ističe da se došlo do nivoa kod kojeg treba izbeći brzo dalje širenje. Kazao je da trenutno postoji neprijatna situacija da se širenje koronavirusa poklapa sa krajem talasa gripa. Ponovio je i da je veoma važna higijena, pre svega pranje ruku, te apelovao da se promeni i način pozdravljanja.

Nehamer je objasnio, što se tiče mere zabrane ulaska putnika iz Italije, da će na granici policija kontrolisati sve putnike i da će moći da uđu samo oni koji imaju potvrdu lekara. Ko nema potvrdu lekara moraće u dvonedeljni karantin.

Od zabrane ulaska u zemlju izuzet je tranzit, ali to je moguće samo ako putnici dokažu da neće stajati u Austriji, zbog čega će od svakog putnika biti fotografisani pasoši. Ukazao je da će biti obustavljene sve aviolinije prema Italiji, ali i železnički saobraćaj, izuzev transporta robe.

Kurc je na kraju rekao da ne očekuje da će se u dogledno vreme pronaći vakcina protiv koronavirusa i da će zbog toga sigurno, u budućnosti, biti uvedene dalje mere, koje će se primenjivati kada bude potrebno.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here