Z. Mirković
Beč

Austrija se, iz predostrožnosti, priprema za mogući “blekaut”, odnosno nestanak snabdevanja strujom u zemlji.

Ministar unutrašnjih poslova Karl Nehamer potpisao je sporazum o saradnji sa upravom kompanije koja upravlja mrežom visokog napona APG. Sporazum predviđa da policija dva sata pre pojave problema u domaćoj mreži dobije upozorenje, kako bi mogla da se pripremi za nestanak struje u zemlji.

Mreža za snabdevanje strujom uključenjem sve većeg udela obnovljivih izvora energije postaje podložnija oscilacijama, a tako i prekidima. Radi stabilizacije mreže, APG je ponovo zakljućila ugovore sa elektranama na gas, kako bi mogla da ubacivanjem struje iz tih postrojenja stabilizuje mrežu. Ove godine to je već učinila 160 puta.

Iskustvo APG pokazuje da “Blekaut” može biti savladan za deset sati, a može trajati najduže do 30 sati. Nehamer je ukazao da policija, u slučaju nestanka struje u zemlji, može tri dana biti u punoj funkciji a osigurati bezbednost sedam dana.

Iz tog razloga je za 100 policijskih centara, u koja spadaju Ministarstvo unutrašnjih poslova, sedište specijalnih jedinica i obaveštajne sluzzbe, trenutno u toku sprovođenje radova kako bi postali autonomni i nezavisni od mreža snabdevanja u slučaju nestanka struje i nastajanja haosa.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here