pixabay.com

Odlaskom Sebastijana Kurca, “sive eminencije” u Narodnoj partiji Austrije (OVP), guverneri pokrajina iz redova narodnjaka, povratili su svoju moć u stranci.

To se vidi na osnovu sastava budućih članova vlade pod kancelarom Karlom Nehamerom.

Od Kurc “tirkiznog sistema” ostalo je samo nekoliko ličnosti, a “crne” pokrajine su preuzele diktiranje kursa u OVP.

Nove ličnosti u vladi, kao što su Magnus Bruner, koji će preuzeti resor finansijera, Gerhard Karner, novi ministar unutrašnjih poslova, Martin Polašek na čelu resora obrazovanja, članovi su vlade koje su nametnuli stranačke pokrajinske “eminencije”.

Pre svega je guverner pokrajine Donja Austrija Johana Mikl Lajtner uspela da proširi svoju moć u stranci, jer je njen kandidat budući ministar unutrašnjih poslova.

Pokrajina Štajerska uspela je da postavi Polašeka na mesto ministra obrazovanja.

U određivanju sastava nove vlade, Nehamer je gledao da namiri sve pokrajine i tako dobije podršku ličnosti koje će od sada voditi politiku stranke iz senke.

Na taj način su stariji članovi, koje je Kurc svojim značajnim rezultatima saterao u ćošak, povratili moć i time, iako za sada ne još zvanično, vraćaju i staru političku boju stranke, iz tirkiznog u crno.

Odlaskom Kurca sa mesta kancelara i postavljanjem Aleksandera Šalenberga govorilo se o “kancelaru u senci”, a sada će novi kancelar Nehamer imati čitav “tim iz senke”, koji će preko njega rukovoditi zemljom, pošto neće moći zapostavljati njihove zahteve ako želi ostati na vlasti.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here