Z. M.
Protest ugostitelja u Beču

Bečki ugostitelji su Danas u centru Beča održali protestni skup, na kojem su ukazali na tešku situaciju u kojoj se nalaze usled pandemije koronavirusa.

Na trgu Heldenplac, nadomak sedišta austrijske vlade, postavili su prazne stolice sa natpisom svojih lokala, a medju njima nisu bili samo znameniti bečki restorani kao što je „Landtman”, već i brojni kafići čiji su vlasnici Srbi.

Predstavnik Socijaldemokratskog privrednog saveza (SWV) i vlasnik kafića „Bluberi” Luka Marković naglasio je da se radi o apelu ugostitelja da vlasti treba da čuju njihov glas.

Ukazao je da je kompletna gastronomija stavljena u jednu grupu, iako je u samoj Privrednoj komori podeljena u dve grupe, oni koji rade do ponoći i oni koji rade posle ponoći.

– Usled pandemije oni su nas spojili u jednu grupu, i tako ne možemo da dobijemo adekvatnu pomoć i nadjemo rešenje – kazao je Marković.

On je rekao da che od 15.maja ugostitelji dobiti mogućnost da ponovo otvore svoje lokale.

– Najpre nam je rečeno da su uslovi izvodjljivi, i da se radi samo o šest tačaka. Medjutim prema dokumentu koji smo dana dobili radi se o šest tačaka koje su ispunile čak sedam A4 strana – naglasio je Marković.

Istakao je da zbog toga mnogi neće moći da otvore svoje lokale, a procena je da će proraditi svega 30 odsto ugostiteljskih objekata od 15.maja.

Podvukao je da je ugostiteljima u celoj Austriji teško da prežive ovu situaciju, a što se tiče ugostitelja srpskog porekla njima je još teže.

– Možda ćemo medju našim ugostiteljima imati veći procenat onih koji će morati da zatvore nego što će biti medju Austrijancima. Razlog za to je ssto su naši lokali tipični kafići u kojima se pušta muzika, gde ima i gostovanja, gde se peva i igra, a to još nije moguće. Takodje takav tip lokala ne može da funkcioniše samo do 23 časova, već su do sada uvek radili kasnije – objasnio je Marković.

Rekao je da će takvi objekti, kao i diskoteke, koje za sada nemaju mogućnost rada, a najverovatnije neće imati do posle leta, moći da prežive jedino uz pomoć države.

Medjutim, objašnjava Marković njima je potrebno da država da garanciju vlasnicima zgrada u kojima se nalaze da će ponovo raditi, a ne da daju garancije za kredite.

Austrijska vlada, u okviru popuštanja mera uvedenih u borbi protiv širenja koronavirusa odlučila je da od 15.maja omogući ponovni rad ugostiteljskih objekata, koji će moći da rade od 6 do 23 sata.

Uvedena su i stroga pravila prema kojem osoblje mora nositi maske, iza svakog gosta dezinfikovati stolove, a ograničen je i broj gostiju na do četiri odrasle osobe po stolu, uz razmak od najmanje jednog metra prema drugim gostima.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here