EPA/Christian Bruna

Austrijska vlada donela je odluku o ukidanju obavezne vakcinacije protiv koronavirusa, uz obrazloženje da ona nije više potrebna.

– Omikron soj je promenio pravila – istakao je danas ministar zdravlja Johanes Rauh.

On je, na konferenciji za novinare, ukazao da je omikron soj, koji je dominantan, jasno blaži i da više nema potrebe za obaveznom vakcinacijom.

– Obavezna vakcinacija protiv korone nikoga ne navodi na vakcinisanje – rekao je Rauh.

On je istakao da ni pretnja kaznom nije povećala broj spemnih na vakcinaciju. Uz to, prema njegovim rečima, obavezna vakcinacija je napravila dubok razdor u društvu.

– Taj razdor ide kroz porodice, udruženja, preduzeća – kazao je on.

Šef poslaničkog kluba Narodne partije Austrije (OVP) August Veginger rekao je da se sada želi delovati protiv tog razdora i staviti dijalog u prvi plan. Podvukao je da vakcinacija i dalje predstavlja važnu meru. Najavio je i revakcinaciju.

– Ona će uslediti i biće potrebna – kazao je on.

Veginger je istakao da će vladajuche stranke OVP i Zeleni podneti zahtev parlamentu za ukidanje obavezne vakcinacije, koji će još tokom jula biti usvojen.

Rauh je objasnio da je obavezna vakcinacija uvedena pod drugim preduslovima, i da je tada delta soj bio dominantan, a on je vodio ka visokoj stopi hospitalizacije inficiranih.

– Jedinice intenzivne nege su bile dovedene do granica preopterećenosti – kazao je on dodajući da je i sam tada podržavao uvođenje obavezne vakcinacije

On je naglasio da virus ostaje i da će svi morati s njim da žive.

Inače, Zakon o obaveznoj vakcinaciji protiv koronavirusa je stupio na snagu 4. februara, a sredinom marta je stavljen privremeno van primene. On je predviđao visoke kazne za osobe koje bi odbijale da se vakcinišu. Vlada Austrije se tada nadala da će zakonom uspeti da poveća stopu vakcinisanosti stanovništva, ali u tome nije uspela.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here