Tanjug/AP

Hrvatska se nada da im sezona neće propasti, ali su od Austrije doživeli “udarac”.

Uoči stupanja na snagu austrijskih mera naglašene kontrole svojih građana koji se vraćaju s odmora u Hrvatskoj, među hrvatskim turističkim radnicima i stručnjacima ne popušta optimizam u pogledu kakvog-takvog uspeha ovogodišnje turističke sezone, iako svi priznaju da je odluka Austrije snažan udarac turizmu.

– Odluka austrijskih vlasti očekivana je kada je sagledamo na temelju naših najnovijih pokazatelja o epidemiološkoj situaciji, ali i na osnovu onoga na šta je Hrvatsko turističko udruženje upozoravalo kad smo imali povoljnu epidemiološku situaciju – ocenjuje za Jutarnji list direktor udruženja Veljko Ostojić, a prenosi Sputnjik.

On podseća da je ukazivano na to da povoljni epidemiološki pokazatelji u julu ne smeju uspavati odgovorne i da se moraju preduzeti odgovarajući koraci u interesu povoljne turističke sezone, na čiji značaj, ističe, ne treba i ovom prilikom upozoravati.

– Između ostalog, upozoravali smo da treba obratiti pojačanu pažnju prema dolascima i odlascima u Hrvatsku iz tzv. trećih zemalja, poput Bosne i Hercegovine, Srbije i Kosova. Upozoravali smo i na potrebu pojačanog nadzora okupljanja kao što su svadbe i proslave, i na rad noćnih klubova. Nažalost, svedoci smo da su tu napravljeni propusti Nacionalnog sektora civilne zaštite s posledicama, kad govorimo u turističkoj sezoni, u vidu ranijih odluka Holandije, a sada i Italije i Austrije – rekao je Ostojić.

S druge strane, Ostojić ne misli da je bitka za ovogodišnju turističku sezonu završena ili izgubljena. Imaju, napominje, vrlo dobre epidemiološke pokazatelje iz Istre i Kvarnera, kao i iz Zadarske županije i Dubrovnika, i sada treba raditi na širenju informacije da nije u celoj Hrvatskoj ista epidemiološka situacija.

2 COMMENTS

  1. Значи нема ништа од набавке више намесних авиона пете генерације. Преостаје им да замоле неку суседну земљу да чува хрватски ваздушни простор. На пример Србију, кад већ нико други више нећа да има посла са Усташама, пардон са Хрватима, осим Ђукановића чија Нато авијација није на високом нивоу.

  2. Ako sam dobro razumio sve sto je napisano oni kazu da su napravili gresku sto su dozvolili ulazak gradjana BiH Srbije i Kosova.Sada opet ce biti da su za krah turisticke sezone odgovorni gradjani ove tri drzave.S’obzirom da Be-Ha hrvati nisu gradjani BiH nego hrvatski gradjani to konkretno znaci Srbi muslimani ili tkz.bosnjaci i Albanci tkz.Siptari su krivi za koronu.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here