EPA
Karl Nehamer i Aleksandar Vučić

Austrijski kancelar Karl Nehamer i ministar unutrašnjih poslova Austrije Gerhard Karner pozdravili su stupanje na snagu ukidanja bezviznog režima za državljane Indije u Srbiji i ističu da Beč želi da nastavi saradnju sa Srbijom u borbi protiv ilegalne migracije.

“Ova kočnica za tražioce azila deluje”, podvukao je Nehamer u saopštenju u vezi primene dogovora postignutog sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i premijerom Mađarske Viktorom Orbanom.

Karner je naglasio da Austrija želi da intenzivno nastavi tesnu saradnju sa Zapadnim Balkanom i Mađarskom.

“Tesna saradnja sa zemljama Zapadnog Balkana i Mađarskom je odlučujući faktor u borbi protiv krijumčara ljudi. Ona će biti nastavljena intenzivno u ovoj godini”, podvukao je on.

Prema Ministarstvu unutrašnjih poslova prošle godine je u Austriji 18.000 Indijaca podnelo zahtev za dobijanje azila. Krajem novembra oko 3.500 tih zahteva dobilo je negativan odgovor, i samo 33 Indijaca dobilo je pravosnažni boravišni status. Inače, Indija je obećala da će primiti iz Austrije proterane Indijce, koji su u tu zemlju ušli ilegalno. Ministar spoljnih poslova Indije Subrahmanjam Jaišankar dogovorio je sa austrijskim kolegom Aleksanderom Šalenbergom odgovarajuće partnerstvo iz oblasti migracije.

U proteklom periodu, prema Ministarstvu, pre svega su muškarci iz Indije i Tunisa bez vize avionom dolazili u Beograd, odakle su uz pomoć krijumčara nastavili put ka EU. U Austriji su Indija i Tunis, posle Avganistana i Sirije na trećem i četvrtom mestu zemalja porekla tražilaca azila, a de fakto nemaju pravo na azil. Od kada je Srbija ukinula bezvizni režim za Tunišane 20. novembra došlo je do drastičnog pada broja tražilaca azila iz Tunisa u Austriji, za čak 93 odsto.