Tanjug/AP

Austrijanci su uzdržani po pitanju proširenja EU na Zapadni Balkan i smatraju da pre širenja EU mora da se konsoliduje i “sredi svoju kuću”, proizlazi iz istraživanja javnog mnjenja Austrijskog društva za evropsku politiku (OeGfE), koje pokazuje da Austrijanci najmanje podržavaju članstvo Kosova i Turske, ali zato raste podrška prijemu Srbije.

– Razvoj stope podrške prema pojedinim zemljama kandidatima je različita. Dok podrška za prijem u EU raste za Srbiju, Albaniju i Bosnu i Hercegovinu, u slučaju Severne Makedonije, Crne Gore i Kosova to je obrnuto – objasnio je generalni sekretar OeGfE Paul Šmit u izjavi agenciji APA.

Prema istraživanju sprovedenom uoči Samita EU-Zapadni Balkan, nijedna zemlja trenutno nema većinsku podršku Austrijanaca. Najveći stepen odbijanja, pored Turske, ima Kosovo.

Što se Srbije tiče, 35 odsto Austrijanaca podržava članstvo u EU, a 44 odsto to odbija. Samo pet odsto Austrijanaca bi trenutno podržalo članstvo Turske u EU, a 79 odsto je izričito protiv.

Što se Kosova tiče, svega bi 25 procenata podržalo prijem u EU, a 55 odsto bilo bi protiv. Prema istraživanju prijem Bosne i Hercegovine podržalo bi 36 odsto Austrijanaca, dok 41 procenat to odbija.

Kada je reč o Albaniji, prijem te zemlje u EU podržava 35 odsto Austrijanaca, a istovremeno to odbija 43 odsto. Svega 26 odsto Austrijanaca bi podržalo prijem Severne Makedonije, a 48 bi bilo protiv.

Slično je i sa Crnom Gorom čiji prijem podržava aktuelno 24 odsto Austrijanaca, a odbija 46 procenata. Jedna četvrtina Austrijanaca izjasnila se, međutim, za to da Austrija aktivno podržava prijem država Zapadnog Balkana, ali oko 55 odsto smatra da to nije prioritet.

– To što se zvanična Austrija zalaže za evropsku perspektivu naših suseda u jugoistočnoj Evropi treba jasno pozdraviti – podvukao je Šmit.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here