Tanjug
Evropska unija

Austrijanci su nezadovoljni savladavanjem krize pandemije korona virusa od strane EU, pokazuje istraživanje “Galup” instituta.

Tako 51 odsto Austrijanaca smatra da će EU izaći oslabljena iz ove krize.Imidžu Unije, ukazuju, naneta je šteta pre svega odugovlačenjem u nabavci vakcina.

Međutim i pored toga velika većina se izjašnjava za opstanak EU.Samo pet odsto Austrijanaca kazalo je da je EU dala “ogroman doprinos” u savladavanju krize, a jedna četvrtina je ocenila da je doprinos bio “velik”, dok 21 procenat ne vidi nikakav doprinos, a 41 procenat jako mali.

Više od jedne trećine Austrijanaca, to jest 38 odsto, navelo je da ima manje poverenja u predsednicu Evropske komisije Ursulu fon der Lajen.Što se nabavke vakcina tiče samo 27 odsto vidi uzrok u kašnjenju isporuka u kapacitetima proizvodnje, a 48 odsto je mišljenja da se Evropska komisija slabo nametnula kod farmaceutskih koncerna.

Takođe 47 odsto je mišljenja da je EU prekasno naručila vakcine.

Pored toga 45 odsto Austrijanaca misli da bi bilo bolje da su države same brinule o nabavci vakcine.I pored sve kritike 58 odsto Austrijanaca želi opstanak EU, a ako se porede rezultati istraživanja u maju prošle godine, podrška Uniji je porasla za dva odsto.

Isto tako porasla je i solidarnost Austrijanaca sa drugim članicama EU koje su posebno teško pogođene korona krizom.Tako je 58 odsto Austrijanaca za podršku članicama koje su pogođene krizom.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here