Austrijanci se uplašili mog dolaska

0

 

Marko Stijaković

 

Stijaković je jedini nosilac liste poreklom iz Srbije, i ističe da je Skupština Privredne komore moćna institucija koja može da utiče na zakonodavstvo i sve poslovne okvire važne za privrednike.

On je naveo da članarina u Privrednoj komori iznosi 100 do 200 evra po dozvoli za rad, što ovoj instituciji donosi 1,5 miliona evra.

 

Taj novac se može usmeriti na razne projekte, a ako postoji lobista unutar Komore novac bi mogao biti usmeren na projekte za naše građane.

Stijaković, kako je objasnio, želi da svojim delovanjem doprinese da se na sve institucije u Austriji prenese slika društva, a to znači da 10 odsto migranata mora biti zastupljeno i u Privrednoj komori, kao i drugim telima u Austriji.

"Ja sam započeo ovaj proces i nadam se da će me mnogi slediti, tako da bi za pet godina imali osnovu za ostvarenje ove vizije", ukazao je on.

U ovoj borbi Stijaković nema nimalo lak posao, a to najbolje pokazuje pokušaj manipulacije od strane Skupštine Privredne komore Beča vladajuće Privredne zajednice (WV).
 

Turci daleko odmakli

Privrednika turskog porekla je manje, ali oni su već daleko odmakli kada je reč o zastupljenosti u Privrednoj komori, odnosno SNjV.
Naime, ukupno SNjV kandiduje 914 kandidata, od toga je 141 stranog porekla, a od toga svega 20-ak sa prostora bivše Jugoslavije i preko 100 iz Turske.

Naime, ova organizacija Narodne partije Austrije (OVP) pokušala je da osujeti da SWV dobije mnogo glasova privrednika poreklom sa prostora bivše Jugoslavije, jer je Stijaković uspeo da ih animira da izađu na glasanje.

WV je angažovao studente koji su obilazili privrednike sa prostora bivše Jugoslavije i od njih zahtevali da ispune glasački listić dobijen poštom, koji su uzeli i cepali.

"Oni su se uplašili mog dolaska, jer se sada SWV okrenuo prema privrednicima sa prostora bivše Jugoslavije.

 

Mi smo napravili prijavu i ostavili sebi za pravo da posle izbora, kada dobijemo pravu sliku razmere manipulacije, podnesemo tužbu za poništavanje izbora", kazao je on.

Stijaković je objasnio da nije uobičajeno da neko iz Privredne komore dolazi do privrednika i od njega zahteva predaju glasačkog listića, koji bi ispravno trebalo da se šalje poštom.

"Bilo bi sada bitno da naši privrednici izađu na izbore i svojim glasom kazne ovaj nedemokratski čin i da konačno dobijemo svog predstavnika u Skupštini Privredne komore Beča.

Inače, u Beču ima 10.621 srpski privrednik, odnosno 15.000 poreklom sa prostora bivše Jugoslavije, koji su do sada bili zapostavljeni.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here