Austrijanci veruju policiji više nego političarima

0

Studija, sprovedena u 16 evropskih zemalja je pokazala da crkva, vlade i Evropska unija više godina unazad beleže vidne gubitke poverenja građana
 

 

Poverenje Austrijanaca u vladu i Evropsku uniju je, nasuprot tome, godinama unazad u padu.

Naime, 2003. godine je EU uživala poverenje od 43 procenta, a danas je to slučaj sa 29 odsto.

Takođe, se pokazalo da se brak kao institucija i mirna luka u Austriji sa 73 odsto podrške poverenja nalazi u evropskom vrhu.

Tako je 78 procenata glas svog poverenja 2010. godine dalo policiji, što je čak za dva procenata više nego u 2003. godini, kada je ova studija prvi put sprovedena u alpskoj republici.

Crkva je u ovom periodu od sedam godina zabeležila umereno smanjenje poverenja sa 40 na 37 odsto.

Austrijska štampa, međutim, može da se raduje nešto većem poverenju svojih građanja nego što je to slučaj u drugim evropskim zemljama i nego što je to bio slučaj pre sedam godina.

Procenat anketiranih, koji imaju "veoma veliko" ili "dosta veliko" poverenje u štampane medije povećao se sa 41 na 42 procenta.

Sličan je razvoj i sa vladom, budući da je procenat poverenja 2010. godine iznosio 21 procenat u odnosu na 30 procenata u 2003. godini.

Čak i internet, čiji su sadržaji samo uslovno pouzdani, uživa više poverenja sa procenata. Takođe, banke mogu sa 36 procenata bolje da se pozicioniraju na ovoj listi.

Reklame uživaju 12 procenata poverenja, a politika sedam, te su se našli na dva poslednja mesta.

Tema zaštita životne sredine je kod Austrijanaca dobila na značaju, te je sa 65 procenata uživa veliko poverenje, javni sektor, takođe, beleži veliku podršku od 50 procenata.

 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here