Pixabay.com

Austrijski privredni rast biće negativan i to za minus devet odsto, procenjuju ekonomisti “Bank Austria”, koji prognoziraju da će nivo od pre krize, izazvane pandemijom koronavirusa, biti dostignut tek 2022. godine.

– Time će pad privrede biti dvostruko veći nego za vreme finansijske krize 2009. godine – ukazuje Štefan Brukbauer ekonomista „Bank Austria“, dodajući da je to pretpostavka ako svet uskoro dobije borbu protiv korona virusa.

Obustavom većeg dela privrede od sredine marta se Austrija nalazi već usred snažne recesije, koja je ođednom nastupila, ukazao je on.

Kako BDP ove godine ne bi još više pao potrebno je da preduzete mere uspešno trajno uspore širenje virusa i dođe, najkasnije do juna, do ukidanja suštinskih ograničenja, koja prevazilaze aktuelno popuštanje restrikcija.

– Korona kriza je austrijsku privredu od sredine marta u potpunosti pogodila, i u drugom kvartalu će dostići samo oko 75 do 80 odsto normalnog nivoa. Na snažan pad trebalo bi da sledi snažna faza rasta u drugog polovini godine. Za 2021. se može računati privrednim rastom od do osam odsto – smatra Brukbauer.

Za svaku privrednu granu koja je pogođena privremenim zatvaranjem očekuje smanjenje prihoda za celu godinu do 40 odsto.

Najpogođeniji će biti svakako transportna preduzeća i turističke agencije, koje neće moći nadoknaditi izgubljeno.

Stopa nezaposlenosti, prema ekonomisti „Bank Austria“, za vreme krize će porasti na više od 13 odsto, a u godišnjem proseku će ove godine biti na oko 11 procenata.

Iduće godine će stopa nezaposlenosti biti na oko osam procenata, jasno iznad vrednosti pred početak korona krize, ukazuje ekonomista „Bank Austria“ Valter Pudšedl.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here