EPA/Filip Singer
Austrijski kancelar Karl Nehamer sa premijerkom Estonije Kajom Kalas

Bolje je dobijati skuplji gas, nego nikakav, izjavio je austrijski kancelar Karl Nehamer, komentarišući predlog Evropske komisije o ograničenju cena ruskog gasa u EU.

– Postoji predlog EK da se ograniči cena. Samo po sebi, ograničavanje cena je ispravna mera, ali pažnja: ograničenje cena ne treba da prouzrokuje smanjenje ponude. Da ne bi oni koji ga imaju rekli: “Dobro, ako Evropa nije spremna da plati, prodaćemo gas Aziji”. Pravi problem je nemati gas uopšte. Bolje imati i skuplji gas, nego nikakav – ocenio je Nehamer u izjavi za medije na marginama samita EU.

Prema rečima kancelara, na samitu “treba da bude poslat jak signal, bez obzira na neslaganja” država članica, da će pregovori na temu gasa “biti intenzivni”.

Prethodno je ruski predsednik Vladimir Putin ideju Evropske unije da ograniči cenu ruskog gasa nazvao “netržišnom glupošću”, koja će dovesti do novog kruga poskupljenja energenata. On je dodao da je evropsko energetsko tržište prestalo da bude osnovno za Rusiju.

Energetska kriza u Evropskoj uniji pogoršala se krajem jula kada su počeli prekidi u isporukama gasa iz Rusije u niz zemalja EU, povezani između ostalog i sa problemima sa tehničkim remontom turbina za “Severni tok” zbog sankcija koje su uvedene protiv Rusije.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here