Austrijski kapital stiže u Srbiju

0

Austrijski kapital stiže u Srbiju

 

Kalabić, jedan od direktora međunarodne agencije za nekretnine ERA ugostio je u Beču delegaciju privrednika iz Jagodine, koju je predvodio predsednik Skupštine grada Dragan Marković Palma.

 

Pohvala Vučiću i Palmi

Zbog čega ranije nije došlo do privredne saradnje?
– Dolaskom Aleksandra Vučića na vlast stvorili su se uslovi za bržu saradnju, za neogranične mogućnosti. Dragan Marković je taj koji to odlično gura. Evo, sada imamo podršku i možemo neometano da radimo.

Šta Senat privrede Austrije može da uradi na pospešivanju saradnje dve zemlje?
– Od februara je krenula nova inicijativa Senata privrede Austrije i mi smo već održali dve prezentacije u Novom Sadu i Beogradu, što je naišlo na veliki odjek u Srbiji. Naš cilj je da se ograničimo na regione Srbije i insistiram da Jagodina bude regionalni centar. Dopada mi se način, rad i komunikacija gospodina Markovića koji svoje privrednike vodi po svetu, a njihov rad predstavlja investitorima, kao i sve mogućnosti ulaganja u Jagodini. U ime Senata privrede Austrije predložio sam da se upravo lociramo u Jagodini i da to bude naš regionalni centar u sferi poljoprivrede i ekonomije.

 

Što više mešovitih firmi

– Naš cilj je da spojimo austrijske i srpske kompanije, da dovodimo strateške partnere, pravimo fabrike. Potom da te proizvode koje napravimo u Srbiji, izvozimo na prostor EU, prvenstveno u Austriju i Nemačku. S druge strane, želimo da otvorimo što više mešovitih preduzeća u Austriji kako bismo unapredili tu saradnju – kaže Kalabić.

Kakve su mogućnosti za biznis u Jagodini?
– Jagodina je grad koji pruža velike mogućnosti stranim investitorima. Od zemljišta, infrastrukture, oslobađanja raznih poreza, tako da je veoma privlačna za nas. Mi možemo i verovatno ćemo uskoro organizovati odlazak austrijskih industrijalaca na čelu sa predsednikom Senata i bivšim austrijskim vicekancelarom dr Erhardom Busekom u Jagodinu.

 

Kao neko ko živi u dijaspori kako pomažete Srbiji?
– Meni je drago kada čujem da mogu da učinim za svoju državu, za svoj region. Dajem sve od sebe da tako i bude. U Austriji imam prijatelje u sferi politike i ekonomije, i cilj mi je da što pre spojimo austrijske i srpske kompanije. Takođe i Nemačke jer i tamo imamo svoj ogranak. Želimo da se što pre krene ka Evropi, sa jednim ozbiljnim poslom i radom.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here