Austrijski ministar ne da svoje vojnike u mirovne misije

0

Austrijski mirotvorci

 

Ministar inostranih poslova Austrije Mihael Špindeleger zahteva veće učešće austrijske vojske u mirovnim misijama, dok ministar odbrane Norbert Daraboš to koči. Konflikt je izbio zbog želje Špindelegera da austrijska vojska učestvuje u mirovnoj misiji UN u Libanu.

"Misija u Čadu je okončana, a i na Balkanu se može postepeno smanjiti broj mirovnjaka", rekao je Špindeleger bečkom dnevniku "Prese".

Belgija okončava svoj angažman u Libanu, pa je UN sada potrebna zamena, zbog čega je svetska organizacija uputila upit Beču. Prema Špindelegeru, učešće u misiji u Libanu bilo bi logično jer je Austrija godinama prisutna u misiji na Golanskoj visoravni, pa ima potrebno iskustvo u tom regionu.

 

Sa koliko vojnika bi Austrija trebalo da učestvuje još nije odlučeno, i to je predmet pregovora, dodao je on. Pregovori, kako podseća "Prese", traju već dugo, jer je upit Ministarstvu odbrane upućen na razmatranje još pre više meseci, a odluke nema ni na vidiku.

 

Hirš je ukazao da Austrija ima i druge obaveze, dodajući da se trenutno povećava kontingent u Bosni i Hercegovini i da se radi i na pripremi "borbenih snaga", to jest zajedničkih evropskih trupa.

 

Špindeleger, međutim, forsira značaj učešća u međunarodnim misijama, ukazujući da u reformi vojske jasno postoji opredeljenje za mirovne misije i ističe da u poslednje vreme, na tom polju, nedostaju dela.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here