Tanjug

Na 27-u godišnjicu masakra u Srebrenici austrijski parlament želi zvaničnom rezolucijom da osudi “genocid” nad 8.000 osoba.

“Potpisani poslanici osuđuju najoštrije genocid u Srebrenici i jasno poručuju da se takav stravičan zločin nikada više ne sme dogoditi”, navodi se u rezoluciji Narodne partije Austrije (OVP), Zelenih, Socijaldemokratske stranke (SPO) i NEOS-a.

Poslanici Rajnhold Lopatka (OVP), Eva Ernst-Dziedzic (Zeleni), Harald Troh (SPO) i Helmut Brandssteter (NEOS) poručuju da je za osiguranje miroljubive budućnosti i prosperitetne koegzistencije, neophodno da se svi politički predstavnici – bilo u Bosni i Hercegovini, ali i širom sveta – suoče sa ovim najmračnijim poglavljem istorije i priznaju prošlost.

Oni su pozdravili odluku bosanske vlade da 11.juli proglase nacionalnim Danom žalosti.

Slobodarska partija Austrije (FPO) nije se priključila rezoluciji, koja će biti predata najpre spoljnopolitičkom odboru na usvajanje, pre nego što se o njoj bude glasalo na sednici parlamenta.

Ernst-Dziedzic, koja je inicirala ovu rezoluciju, izrazila je zadovoljstvo što je po prvi put u Austriji uspelo da se podnese rezolucija osude genocida u Srebrenici podržana od četiri stranke.

“Raduje me što je pošlo za rukom da se podnese rezolucija o osudi genocida u Srebrenici, u kojoj se najveći ratni zločin na evropskom tlu posle kraja Drugog svetskog rata, a to je genocid u Srebrenici, izričito kao takav karakteriše i na njega seća”, objasnila je ona.

Najavila je da će sa poslanicom Bedranom Ribo prisustvovati ovogodišnjoj komemoraciji u Srebrenici i izrazila nadu da će parlamenti drugih evropski zemalja slediti primer Austrije.

1 COMMENT

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here