EPA/Florian Wieser
Austrijski poslanik u Evropskom parlamentu Andreas Šider

Austrijski poslanici u Evropskom parlamentu na Vašingtonski sporazum gledaju sa ne preteranim oduševljenjem, slično kao i većina u Briselu, ali priznaju da je taj dokument “probudio” EU i traže veće angažovanje Unije u regionu Zapadnog Balkana.

Poslanik Socijaldemokratske partije Austrije (SPO) Andreas Šider tako kaže da je sporazum bio pre svega u funkciji američkog predsednika Donalda Trampa, ali, kako je rekao tokom on line diskusije, “dobro je da se sada probudi EU i da se ponovo snažnije bavi tim konfliktom”.

Poslanica NEOS-a Klaudija Gamon ukazala je da nije zagarantovano da će se kosovsko stanovništvo automatski opredeliti za evropski put, te da bi nedostatak angažovanja EU mogao imati fatalne posledice.

Poslanik Narodne partije Austrije (OVP) Lukas Mandl upozorio je na rastući uticaj u regionu Kine, Turske, Rusije i delova arapskog sveta, ukoliko Evropa ostane pasivna.

Mandl, koji je ujedno i austrijski lobista za Kosovo, smatra da priznanje Kosova od strane Izraela treba da bude primer za preostalih pet zemalja EU koje to nisu učinile. Što se pitanja premeštanja ambasade u Jerusalim tiče, što je suprotno stavu EU, Mandl smatra da se tome daje preterani značaj.

Šider je istakao da, do nedavno razmatrana, razmena teritorija nije rešenje za konflikt Beograda i Prištine, a taj stav sa njim deli i poslanik Zelenih Tomas Vajc, koji ističu da je pristupna perspektiva kako za Srbiju, tako i Prištinu moguća samo ako dve strane reše svoj odnos.

Austrijski poslanici u Evropskom parlamentu naglasili su da je velika greška što EU već dve godine nije omogućila bezvizni režim za građane Kosova.

– Nije pametno za budućnost ako ne ispunjavamo naša obećanja – podvukao je Vajc.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here