EPA/Christian Bruna
Šefica poslaničkog kluba Zelenih u austrijskom parlamentu Zigrid Mauer

Šeficu poslaničkog kluba stranke Zelenih u austrijskom parlamentu Zigi Mauer napao je sinoć, u centru Beča, jedan protivnik korona mera.

Ona je sedela u bašti kafića, nedaleko od Ministarstva unutrašnjih poslova, kada je na nju nasrnuo mladi Austrijanac. Najpre je ušao u raspravu sa poslanicom vladajuće koalicije u vezi epidemioloških mera u Austriji. Verbalna rasprava, koja je postala veoma bučna, nastavljena je i fizičkim napadom.

Mladić je uzeo jednu čašu i bacio je u lice političarke, nakon čega je pobegao. Međutim, nije daleko stigao, pošto je policija posle samo par minuta uspela da ga pronađe i uhapsi zbog namernog nanošenja telesnih povreda.

Maurer nije zadobila poverede, ali je bila šokirana napadom. Ona, kao i ostatak članova vladajuće koalicije, bili su suočeni u proteklom periodu sa brojnim pretnjama, ali Maurer nije imala obezbeđenje.

Austrijski kancelar Karl Nehamer osudio je, kako je napisao na Tviteru, “kukavički napad na šeficu poslaničkog kluba Zelenih”.

“Nasilje ne sme nikada biti sredstvo političke rasprave. Srećan sam što je ostala nepovređena i zahvaljujem se policiji što je brzo delovala. Sada je pravosuđe na potezu”, poručio je on.

Oštro je reagovao i vicekancelar i lider Zelenih Verner Kogler. On je poručio da takvim kukavičkim napadima nema mesta u demokratiji kao što je austrijska. Oštrim osudama napada reagovali su gradonačelnik Beča Mihail Ludvig i šefica partije NEOS Beate Majnl-Rajzinger.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here