I autističnoj deci je mesto u avionu, samo treba razumevanja i pažnje

Brejzen je četvorogodišnji autistični dečak koji obično voli da leti. Međutim, na letu od San Dijega do Hjustona njemu nešto nije bilo po volji. Njegovi roditelji mislili su da će da svojim ponašanjem napraviti i izazvati velike probleme, ali je, srećom, posada aviona imala razumevanja za njegovo stanje.

Uoči poletanja Brejzen je odlučio da skine sigurnosni pojas i legne na pod. “Bilo je nemoguće zadržati ga. Borio se i sa mnom i sa ocem. Jedva smo ga zadržali u sedištu i vratili mu pojas. Počeo je da šutira, vrišti i udara”, rekla je za Si-En-En dečakova majka Lori Gabrijel iz Sajpresa u Teksasu.

U novonastaloj situaciji, stjuardesa je došla do dečaka i roditelja da im kaže da avion ne može da poleti ako svi nisu u svojim sedištima i obezbeđeni pojasevima. Majka je obavestila stjuardesu da je njen sin autističan i zamolila da sačekaju da se situacija smiri.

Stjuardesa je ubrzo otišla i vratila se sa još dve koleginice, koje su pitale majku kako mogu da pomognu.

“Onda su se aktivirale. Prvo su dozvolile da ga uzmem u krilo tokom poletanja. Kada smo bili u vazduhu morala sam da ga pustim jer je ponovo počeo da vrišti i bori se sa mnom”, prisetila se majka.

Posada ga je pustila da sedne na pod. “Kada je uzbuđen, vibracije ga smiruju”, objašnjava Lori.

U jednom trenutku, dečak je čak slučajno šutnuo putnicu pored. Ona samo nasmejala i rekla da je sve u redu.

Dečak se zainteresovao za sedište jednog čoveka, ali se i on samo nasmejao i rekao da mu ne smeta. “Izvinila sam mu se, ali se on samo upoznao sa Brejzenom, pa su onda počeli da bacaju jedan drugom pet”, navela je Lori.

Majka se kasnije na Fejsbuku zahvalila svim putnicima i kompaniji „Junajted“ na razumevanju koje su pokazali prema njenom sinu.

“Svi su bili veoma fini. Pitali ga za ime, pokazivali mu fotografije na telefonima, puštali ga da sedne gde je hteo”, napisala je Lori.

Pre nego što su izašli iz aviona, stjuardesa joj je dala poruku: „Ti i tvoja porodica ste veoma voljeni. Nemojte nikada da pomislite da je on teret za nekoga. On je blagoslov. Svaka vam čast na vašem strpljenju, ljubavi, podršci i snazi.“

Lori Gabrijel postavila je na Fejsbuku poruku zajedno sa fotografijama Brejzena na avionu.

Gepostet von Lori Gabriel am Dienstag, 6. August 2019

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here