Lična arhiva
Svečano otvaranje: Ambasador Goran Bradić, Aleksandar Stanković, Tomas Hauzer i Jasmina Palurović

Mnogi naši građani koji žive širom sveta sve češće se odlučuju da pokrenu privrednu delatnost u Srbiji ili da svoje poslovanje prošire na maticu. To je učinio i Aleksandar Stanković koji živi u Švajcarskoj.

U prisustvu Gorana Bradića, ambasadora Srbije u Bernu, Stanković je u Kruševcu svečano otvorio firmu Etampa koja se većinskim delom bavi proizvodnjom delova za automobilsku industriju. Etampa d.o.o. Kruševac je firma ćerka Etampa AG Švajcarska, čiji je suvlasnik i direktor Stanković.

Kompanija je uspostavila privrednu delatnost u Kruševcu u septembru i već zapošljava 25 radnika, a namera je da do kraja ove godine bude zaposleno još toliko. Stanković je na otvaranju naglasio da im je ambicija da u naredne dve do tri godine zaposle i do 300 radnika. Inače, kapacitet pogona u Kruševcu je oko 280 miliona delova godišnje.

Osim suvlasnika firme Tomasa Hauzera i ambasadora Bradića, otvaranju su prisustvovali i gradonačelnica Kruševca Jasmina Palurović, predsednik Skupštine Predrag Vukićević i direktorka Privredne komore Kruševac Maja Marković.

Stanković je u izjavi medijima rekao da je trenutno najveći problem nedostatak alatničara.

– Naš je plan da, zajedno sa školskom upravom i Privrednom komorom Kruševca, iniciramo projekat obuke alatničara, preko dualnog obrazovanja. Time bi bile pokrivene naše potrebe za radnicima, a istovremeno bi pomogli pokrivanju nedostatka ovog profila radne snage u Srbiji. Potrebni su nam alatničari, koji znaju da rukuju CNC mašinama. Naši kupci su, između ostalih, i kompanija Kontinental, koja želi da nas podrži u projektu obuke radne snage – rekao je Stanković.

Na oko 7.000 kvadratnih metara fabričkog prostora, Etampa u Kruševcu ima proizvodnju alata visokih performansi i moderan proizvodni pogon za fino brušenje i štancanje.

– Donosi nam velike prednosti što možemo da u Srbiji proizvodimo – naglasio je Tomas Hauzer.

On je podsetio da kandidat za članstvo u EU postaje sve važniji centar auto-industrije, podsećajući da je Kontinental već prisutan sa dva pogona, a planira i treći.

Ambiciozni planovi: Aleksandar Stanković

Počeli od satova

Etampa AG je osnovana 1945. godine i najpre se bavila proizvodnjom delova za satove, da bi šezdesetih godina počela sa prozvodnjom delova za automobilsku industriju. Kompanija danas posluje u više zemalja sveta, a proizvodi i za velika imena u automobilskoj industriji kao što su Ferari ili Porše.

Pogon Etampa d.o.o. u Kruševcu